Menu
Aandoeningen

Zonneschade (actinische keratosen)

Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht. De plekjes op de huid ontstaan op delen van het lichaam die vaak in de zon zijn geweest. Ze komen vooral voor in het gezicht en op de bovenkant van de handen. Het kan een begin zijn van huidkanker.

Afdeling(en)

Wat is zonneschade?

Er zijn verschillende aandoeningen die veroorzaakt kunnen worden door te veel zonnen of te lang in de felle zon. Huidverbranding is de meest bekende. ‘Je huid wordt rood of vuurrood. Eigenlijk is dat een ontstekingsreactie’, legt dermatoloog Ronald Houwing uit. ‘Je moet daar echt voor oppassen. Door jarenlange blootstelling aan felle zon, kan op termijn de elasticiteit van de huid verminderen. Je huid wordt dun en gerimpeld. Ook kunnen door schade aan de huidcel, ruwe, rode plekken ontstaan.’

Zonneallergie

Naast schade door huidverbranding zien we steeds meer en meer mensen met een zonneallergie. Houwing: ‘Deze mensen krijgen na een paar dagen in de zon jeukende bobbeltjes en schilfertjes op hun gezicht. Dat kan in de zomer gebeuren, maar ook in de winter. Het kan duiden op een huidreactie op zon en wordt veroorzaakt door bepaalde vormen van ultraviolet licht in de zon. Soms kan het ook komen doordat iemand bepaalde medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld antibiotica of pijnstillers.’ Als je last hebt van zonneallergie kun je je het beste melden bij je huisarts. Die kan je zo nodig doorverwijzen naar een huidarts van het Deventer Ziekenhuis. Houwing: ‘Met bijvoorbeeld lichttherapie of medicijnen kunnen we patiënten vaak goed helpen.’

Of het nu om een zonneallergie of huidkanker gaat, de dermatologen van het Deventer Ziekenhuis hebben hun zorg voor patiënten met zongerelateerde aandoeningen uitgebreid. ‘Er is bij ons Deventer dermatologen veel ervaring en expertise als het gaat om de diagnostiek en behandeling’, licht dermatoloog Ronald Houwing toe. ‘Zo kunnen we de beste behandeling voor een specifieke patiënt of een specifiek huidprobleem bieden.’ Ook uitleg hoe overmatige zonexpositie vermeden kan worden.

Het Deventer Ziekenhuis heeft veel geïnvesteerd in korte toegangs- en wachttijden. Dit betekent dat patiënten met zongerelateerde aandoeningen vaak al binnen een week terechtkunnen in het ziekenhuis.

Meer informatie leest u in de folder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)