Menu
Aandoeningen

Ziekte van de Quervain

Bij de ziekte van de Quervain is sprake van een ontsteking van de peesschede rond 2 pezen die aan de duimzijde van de pols naar de hand lopen. De ontsteking leidt tot zwelling en pijn aan de duimzijde van de pols. Dit gebeurt wanneer de pezen door het tunneltje getrokken worden dat de pezen op hun plaats houdt. De Zwitserse chirurg Fritz de Quervain beschreef in 1895 deze aandoening van de pols. Deze aandoening komt frequent voor en is bijna altijd succesvol te behandelen.

Afdeling(en)

Onderzoek en diagnose

De symptomen beginnen vaak met een doffe, branderige pijn aan duimzijde van de pols. Als de ontstekingsreactie verder toeneemt, blijft de pijn niet meer beperkt tot de pols, maar zal deze zich uitbreiden richting onderarm en duim. Bij bewegen van de duim neemt de pijn toe en is soms een ‘krakend’ geluid te horen. Door de toename van pijn wordt vaak krachtsverlies van de duim ervaren.

Een klinisch onderzoek van de pols is vaak voldoende om de diagnose te stellen. De test die ooit werd beschreven door Finkelstein is een adequate test om de diagnose te bevestigen. Hierbij wordt de duim in de handpalm gevouwen terwijl u een vuist maakt. Als nu de hand bewogen wordt richting de pink, neemt de voor u herkenbare pijn toe. Soms wordt echografie van de pezen gedaan, om de ernst van de peesonsteking te bepalen of de diagnose te stellen.

Onderzoeken

Behandelmethoden