Menu
Aandoeningen

Wondroos (belroos, erysipelas en cellulitis)

Wondroos is een ernstige infectieziekte van de huid en het onderhuidse vetweefsel. De infectie zorgt ervoor dat de huid rood wordt. Wondroos komt het meest voor aan de benen. U hebt dan vaak koorts, pijn en u voelt zich ziek.

Afdeling(en)

Behandelplan

Wondroos wordt altijd behandeld met antibiotica. Afhankelijk van de ernst van de wondroos, uw leeftijd en al bestaande ziektes zal uw arts besluiten u thuis te behandelen of in het ziekenhuis te laten opnemen. Verder zal uw arts erop letten dat u goed op de behandeling reageert. Het is van belang dat u contact met uw arts opneemt als uw klachten erger worden. Vaak worden pijnstillers voorgeschreven.

Ook zal uw arts kijken of het wondje, waardoor de bacterie in de huid gekomen is, behandeld moet worden. Welke behandeling dit is, is afhankelijk van de oorzaak van dit wondje. Het is de ervaring van veel dermatologen dat zwachtels (strak verband) belangrijk zijn bij zwelling of oedeem (dik worden van het been). Dit vermindert de pijn aan het been, zorgt ervoor dat de genezing sneller gaat en kan voorkomen dat het terugkomt. Daarna kan men het beste een elastische kous dragen. Als het oedeem is verdwenen en ook zonder kous wegblijft, hoeft de elastische kous niet meer te worden gedragen. Bij terugkerende wondroos wordt er soms gedurende langere periode antibiotica gegeven. Ook wordt vaak gekozen om een aangemeten elastische kous te blijven dragen om oedeem tegen te gaan.