Menu
Aandoeningen

Tenniselleboog

Een tenniselleboog (epicondylitis lateralis) is een veel voorkomende aandoening. Het geeft aanleiding tot pijnklachten aan de buitenzijde van de elleboog, soms uitstralend naar de onderarm en pols.

De pijnklachten treden op wanneer de strekspieren van de pols en hand worden aangespannen, bijvoorbeeld als we iets met de hand willen oppakken.

Onderzoek en diagnose

Een tenniselleboog hoeft niet door tennissen te ontstaan. Het gaat om overbelasting van de strekspieren. De aandoening kan ook ontstaan door bijvoorbeeld het wringen bij huishoudelijk werk.

Oorzaken

De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de peesaanhechting van de pezen die maken dat u de hand en pols naar boven kan bewegen. De aanhechting van deze pezen bevindt zich aan de buitenzijde van de elleboog. Het strekken van de elleboog, de pols en de vingers wordt als pijnlijk ervaren. Het drukken op de aanhechting van de strekspieren van de pols en de hand aan de buitenzijde van de elleboog doet pijn.

Klachten

Door wat voor reden dan ook zijn de strekspieren overmatig of verkeerd belast geraakt. Daardoor ontstaat een irritatie bij de aanhechting van de spieren aan de buitenzijde van de elleboog. Het is een hinderlijke aandoening, waar u een tijd flink last van kunt hebben, dat duurt soms maanden. Van belang is om te weten dat deze aandoening meestal toch vanzelf weer overgaat.

Diagnose

De diagnose tenniselleboog wordt meestal gemaakt op basis van het gesprek met de patiënt en een goed klinisch onderzoek. Voor de diagnose is meestal geen nader onderzoek nodig. Een enkele keer kan de arts, afhankelijk van de bevindingen of bij twijfel over de diagnose, een foto laten maken van de nek, de schouder of de elleboog.

Onderzoeken

Meer informatie

U vindt hier uitgebreide informatie over onder andere de anatomie van de elleboog en de tenniselleboog (Deze informatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de vakgroep).

Lees meer