Menu
Aandoeningen

Snel werkende bijschildklier

Als uw bijschildklier te snel werkt, wordt er teveel bijschildklierhormoon geproduceerd. Dit zorgt voor een te hoog calciumgehalte in het bloed.

Klachten kunnen zijn: pijn in uw botten, vermoeidheid, psychische klachten, buikklachten of nierstenen. Een vergrote bijschildklier werkt meestal te snel. Vrijwel altijd komt dat door een goedaardig gezwel.

Onderzoek en diagnose

Uw bijschildklieren liggen in uw hals, achter de schildklier. Het zijn normaal gesproken kleine kliertjes, iets groter dan een rijstkorrel. De meeste mensen hebben 4 bijschildklieren.

Calcium

Ze maken een hormoon aan dat betrokken is bij de calciumstofwisseling van het lichaam. Calcium is een belangrijk mineraal voor de aanmaak van botten en tanden en de functie van de spieren.

Als u te weinig calcium in uw bloed heeft, gaat uw bijschildklier harder werken en produceert meer bijschildklierhormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat er kalk vrijkomt en stimuleert de productie van vitamine D, dat belangrijk is voor de opname van calcium uit de darm. Wanneer uw bijschildklier echter te hard werkt, wordt er te veel calcium geproduceerd en ontstaan er klachten.

Onderzoeken

Op de afdeling Interne Geneeskunde (diabetes, schildklierziekten) wordt u geholpen met een te snel werkende bijschildklier. Om een goede diagnose te stellen begint u meestal met een bloedonderzoek.