Menu
Aandoeningen

Slaapproblemen

In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van een slaapprobleem. Dit kan veroorzaakt worden door diverse oorzaken. U kunt denken aan slapeloosheid, teveel slaap of vreemde gedragingen in de slaap.

Het slaap apneu syndroom (OSAS) is een voorbeeld van een veelvoorkomende slaapstoornis. In het Deventer ziekenhuis is een speciaal spreekuur voor patiënten met slaapstoornissen.

Normale slaap

Mensen slapen gemiddeld 7-9 uur per nacht. Naarmate mensen ouder worden, neemt de slaapbehoefte af.

Slaap bestaat uit verschillende slaapfasen die samen een slaapcyclus vormen. Per nacht zijn er ongeveer 4 of 5 slaapcycli. Een slaapcyclus begint met slaapfase 1 en 2, dit wordt lichte slaap genoemd. In deze fase is iemand nog makkelijk te wekken.

Daarna volgt slaapfase 3, de diepe slaap. Het lichaam wordt rustiger, de hartslag neemt af en de hersenactiviteit neemt verder af. Dit wordt gevolgd door REM (Rapid Eye Movement) slaap, ook wel ‘droom’-slaap genoemd.

In deze fase is er sprake van snelle oogbewegingen en neemt de hersenactiviteit weer toe. Het lichaam blijft ontspannen. Na deze fase is het normaal dat iemand even wakker wordt, maar meestal kun je je dat niet meer herinneren. Daarna begin je aan een nieuwe slaapcyclus. Dromen komen overigens ook in de andere slaapfasen voor, maar in mindere mate.