Menu
Aandoeningen

Rusteloze benen (restless legs syndrome)

Restless legs syndrome (RLS) is de Engelse benaming voor een ziektebeeld dat, letterlijk vertaald, “rusteloze benen” betekent. Het is een hinderlijke aandoening voorkomt bij 1 op de 20 mensen, vooral bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. Er ontstaan klachten zoals jeuk, kriebelend of rusteloos gevoel in de benen. Ze treden op tijdens rust. Ze zijn ’s avonds en ’s nachts het ergst.

Onderzoek en diagnose

De exacte oorzaak van RLS is onbekend. Bij sommige patiënten is de aandoening erfelijk bepaald. Verder lijkt een stoornis in de ijzerstofwisseling of dopaminestofwisseling een rol te spelen. RLS wordt meestal onderzocht met een bloedonderzoek.

Gerelateerde aandoeningen of omstandigheden

Van een aantal aandoeningen of omstandigheden is bekend dat zij RLS kunnen veroorzaken of verergeren, bijvoorbeeld: zwangerschap, de ziekte van Parkinson, ijzertekort, nierfunctiestoornissen, schildklierproblemen en bepaalde medicijnen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van uw klachten en bloedonderzoek. Met bloedonderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van bijvoorbeeld een ijzertekort. Soms wordt gebruik gemaakt van aanvullend onderzoek zoals bijvoorbeeld een slaaponderzoek (polysomnografie).

Onderzoeken

Meer informatie

Voor voorlichting en extra informatie over het restless legs syndroom (RLS) en het gerelateerde periodic limb movement disorder (PLMD) kunt u terecht bij de Stichting Restless Legs. De vereniging ondersteunt patiënten en stimuleert onderzoek naar de oorzaken en behandeling van deze ziekten.

Lees meer