Menu
Aandoeningen

Poepproblemen bij kinderen

​Er zijn verschillende poepproblemen bij kinderen. Een kind kan last hebben van een verstopping en poept minder vaak. Ook kan het regelmatig poep verliezen, veel of weinig. De oorzaak van poepproblemen kan verschillen.

Onderzoek en diagnose

Poepproblemen bij kinderen komen veelvuldig voor. De klachten kunnen verschillen. Hetzelfde geldt voor de oorzaken.

Wanneer is het een probleem?

We spreken van poepproblemen als het kind 2 of meer van deze klachten heeft:

  • 2x per week, of minder, poepen.
  • Minimaal 1x per week poep verliezen.
  • Het toiletbezoek om te poepen uitstelt.
  • Pijn tijdens het poepen (hard en keutelig).
  • Grote hoeveelheden in 1x poept.
  • Volle darmen bij het lichamelijk onderzoek door de kinderarts.

Oorzaken

De oorzaak van poepproblemen kan verschillen. Het kind kan bijvoorbeeld angst hebben voor de pijn bij harde ontlasting en houdt daarom op. Of het kind stelt poepen uit, omdat het druk aan het spelen is. Maar ook slechte concentratie of autisme kunnen een rol spelen. Bij slechts 5 % van de kinderen met poepproblemen komt het poepprobleem door een ziekte.

Diagnose

Poepdagboek
Om goed te kunnen beoordelen wat er precies aan de hand is, wordt vooraf aan de ouders en het kind gevraagd om een poepdagboek bij te houden. Het poepdagboek geeft informatie over hoe vaak een kind poept, de hoeveelheid en vorm van de ontlasting, buikpijnklachten en het verlies van ontlasting.

Vragenlijsten
Om het poepprobleem beter te begrijpen, worden ook vooraf vragenlijsten toegestuurd.

Eerste afspraak
Tijdens het eerste polikliniekbezoek voert de specialistisch verpleegkundige een uitgebreid gesprek met de ouders en het kind (+/- 1 uur). In dit gesprek worden de vragenlijsten doorgenomen en uitleg gegeven over de werking van de darmen. De kinderarts doet een lichamelijk onderzoek en kijkt ook heel specifiek naar de buik. Aan het eind van het gesprek volgt een advies. Vaak worden medicijnen voorgeschreven en een training gestart.

Poepdagboek

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op: