Menu
Aandoeningen

Platvoet, spreidvoet

De normale voet heeft aan de binnenzijde van de voet een boog (het mediale voetgewelf), die ongeveer 1,3 cm hoog is. Bij een platvoet is deze boog afgenomen of niet meer aanwezig. De voet is hierdoor kwetsbaarder. Bij een holvoet is de boog juist toegenomen. Hierbij is de voet vaak stijver.

Afdeling(en)

Onderzoek en diagnose

De standafwijkingen van de voet ontstaan vaak gedurende de jonge volwassenheid. Veel jonge kinderen hebben doorgezakte voeten of platvoeten. Bij kinderen hoeft deze afwijking alléén behandeld te worden als er sprake is van pijn.

Knikstand

Bij een sterke knikstand van de hiel met een platvoet kunnen kinderen klagen over een vermoeid gevoel in de voeten bij het langer lopen. Deze klachten kunnen verdwijnen met een speciale corrigerende steunzool. In de meeste gevallen herstelt de platvoet in de loop van de groei. Bij sommige kinderen is er sprake van een stijve platvoet. Dit zien wij bij aangeboren verbindingen tussen de voetbotten (coalities) waardoor deze niet normaal t.o.v. elkaar kunnen bewegen. Zo'n contracte platvoet moet soms geopereerd worden.

Herstel

Vaak herstelt de platvoet bij kinderen in de loop van de groei. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat (steun)zooltjes het natuurlijke beloop niet beïnvloeden.

Slechte schoenen worden soms als oorzaak aangegeven, dit is echter nooit aangetoond. Ook is er vaak sprake van een erfelijke component. Bij de holvoet is er soms sprake van een neurologische aandoening als oorzaak van deze voetafwijking.Bij volwassenen zien wij soms een verworven platvoet, hierbij is een pees van de voet gescheurd en zakt de voet weg en kantelt naar binnen. In sommige gevallen moet zo een voet geopereerd worden.

Klachten

In principe geven lichte standsafwijkingen van de voet vaak geen klachten. Echter, bij een forse plat- of holvoet of bij veel belasten van de voet met een standsafwijking kunnen pijnklachten optreden en een vermoeid gevoel rond enkel en voorvoet. Ook kunnen bij platvoeten knieklachten optreden, omdat de knie scheef belast wordt.