Menu
Aandoeningen

Nierschade chronisch

Nieren spelen een cruciale rol en zijn het belangrijkste filter in ons lichaam. Als ze minder goed werken heeft dat ingrijpende gevolgen.

Bij chronische nierschade is er schade aan het nierweefsel ontstaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals hoge bloeddruk, diabetes of een aangeboren aandoening.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 53 10

Wat is het?

De nier is opgebouwd uit een miljoen kleine nierfilters: nefronen. Bij beginnende nierschade gaan de onbeschadigde nierfilters harder werken om de functie van de nieren zoveel mogelijk in stand te houden. Dat gaat lange tijd goed, maar de onbeschadigde nierfilters slijten sneller en raken, in de loop van tijd, ook beschadigd.

Nierfilters die eenmaal zijn beschadigd, herstellen meestal niet meer. Zo blijven er steeds minder gezonde nierfilters over met een verminderde nierfunctie tot gevolg: nieren kunnen steeds minder afvalstoffen verwijderen.

De beginfase van chronische nierschade gaat vaak onopgemerkt voorbij. Mensen zijn zich er niet van bewust dat zij deze aandoening hebben omdat er geen tot weinig
klachten zijn. Maar chronische nierschade is onomkeerbaar
en kan ernstige gevolgen hebben. Klachten ontstaan vaak pas als de nieren sterk achteruit zijn gegaan en de werking nog maar 30% of minder is. Een nierfunctievervangende behandeling zoals dialyse of niertransplantatie is over het algemeen nodig als de nierfunctie ongeveer 10% is.

Lees voor meer informatie de folder van de Nierstichting.