Menu
Aandoeningen

Narcolepsie

Narcolepsie is een zeldzame, ongeneeslijke slaap/waakstoornis. Narcolepsie heeft grote invloed op iemands functioneren. Problemen met studeren, werken, sporten en sociale contacten zijn aan de orde van de dag.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 00

Onderzoek en diagnose

Voor een goede diagnose, vindt eerst een gesprek met de neuroloog plaats. Aanvullend is het nodig om een polysomnografie en een multiple slaaplatentietest (MSLT) te doen om narcolepsie vast te stellen.

Symptomen

De volgende verschijnselen kunnen optreden bij narcolepsie:

 • Slaapaanvallen
  Oncontroleerbare slaapaanvallen overdag. Ook wanneer u voldoende nachtrust hebt gekregen.
 • Spierverslapping (kataplexie)
  Een plotseling verlies van de spierfuncties bij heftige emoties, zoals hard lachen, boosheid, schrikken of tijdens sport. 1 of meerdere spieren verslappen. Meestal zijn het de nek, gezicht en beenspieren die verslappen. Deze duren enkele tot tientallen seconden. 60-70% van de patiënten met narcolepsie hebben spierverslapping.
 • Slaapverlamming (slaapparalyse)
  Tijdens de inslaap- of ontwaakperiode kunt u zich niet meer bewegen of praten en bent zich hier volledig van bewust. Dit kan zeer beangstigend zijn.
  Bij 30% van alle patiënten met narcolepsie komt dit voor.
 • Hypnagoge hallucinaties
  Dit zijn kortdurende droombeelden die soms niet van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. Tijdens de droom ziet, hoort en voelt u van alles. Dit kan beangstigend zijn. Ze duren vaak enkele minuten en zelden langer dan 10 minuten. Ze treden op tijdens het inslapen 's nachts, maar ook overdag. Bij 25% van de patiënten komt dit voor.

Naast deze verschijnselen kunnen een verstoorde nachtrust, geheugen-/ concentratiestoornissen en automatisch gedrag optreden. Bij automatisch gedrag kloppen de dingen niet die normaal automatisch gaan, bijvoorbeeld bij de verkeerde bushalte uitstappen.

Onderzoeken