MRSA
MRSA is de afkorting van Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus. Een staphylococcus Aureus (kortweg stafylokok). Stafylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij gezonde mensen, zonder dat zij daar last van hebben. De MRSA is een bijzondere stafylokok, hij is namelijk ongevoelig (resistent) voor behandeling met bepaalde antibiotica.
Afdeling(en)
Oorzaken en symptomen
MRSA komt vooral voor in omgevingen waar veel antibiotica worden gebruikt, zoals in ziekenhuizen en verpleeghuizen. In buitenlandse ziekenhuizen komt MRSA meer voor dan in de Nederlandse ziekenhuizen. In het Deventer Ziekenhuis treffen we uitvoerige voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen.
Besmetting
De laatste jaren zijn veel MRSA bacteriën gevonden bij varkens, vleeskalveren en vleeskuiken. Bij contact met deze dieren, of woonachtig te zijn op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden, kan MRSA worden overgedragen. Besmetting kan ook van mens op mens plaatsvinden. Omdat er verschillende bronnen zijn, is besmetting met MRSA niet altijd te voorkomen. De kans op verspreiding van MRSA groter in een ziekenhuis, door de intensieve contacten tussen verpleging, artsen en patiënt.
Gevolgen
MRSA geeft meestal geen ziekteverschijnselen bij gezonde mensen. Mensen die een verminderde weerstand hebben of een operatie ondergaan en
drager zijn van deze bacterie, kunnen wel een infectie krijgen. Door de verminderde gevoeligheid van de bacterie voor antibiotica is de infectie lastig te bestrijden. In sommige gevallen is het zelfs nodig om voor behandeling te worden opgenomen in het ziekenhuis, omdat alleen antibiotica toegediend via een infuus nog werkzaam is.
Behandelplan
Afhankelijk van uw situatie kan uw (huis)arts, een ‘dragerschapbehandeling’ overwegen. De behandeling houdt o.a. in dat u 5 dagen zich met een desinfecterende zeep wast, volgens een schema kleding n beddengoed verschoont en uw neusgaten behandeld met een speciale antibioticazalf soms in combinatie met antibiotica tabletten. Daarna worden meerdere kweken afgenomen om te kijken of de behandeling effect heeft gehad.
Onze voorzorgsmaatregelen
In het ziekenhuis is besmettingsgevaar met de MRSA-bacterie groter, omdat ernstig zieke patiënten een verhoogd risico lopen. Daarom neemt het ziekenhuis maatregelen om de verspreiding van de bacterie te voorkomen.
Maatregelen
Allereerst zorgen we in het Deventer Ziekenhuis voor optimale hygiëne. Dit is een belangrijke maatregel die verspreiding van de MRSA-bacterie voorkomt. Verder treffen we extra maatregelen op de verpleegafdeling.
Verpleegafdeling
Wanneer er sprake is van een besmetting op de verpleegafdeling, dan zorgen we voor de volgende handelingen:
- Als u drager bent van MRSA wordt dit geregistreerd in het ziekenhuissysteem. Zorgverleners krijgen bij het openen van uw dossier een melding waarin staat dat u drager bent van MRSA.
- U verblijft op een eenpersoonskamer met sluis. De deuren van de kamer blijven gesloten. De zorgverleners die u behandelen dragen handschoenen, een muts, mondneusmasker en een schort. Als ze bij u weggaan, doen ze deze beschermende kleding weer uit. Daarna desinfecteren ze hun handen met handalcohol. Dit wordt strikte isolatie genoemd.
- Maak alleen gebruik van het toilet en de douche die door de verpleegkundige aan u is toegewezen. Was altijd uw handen na het toiletgebruik.
Op de polikliniek
U kunt zonder problemen de polikliniek bezoeken. Bij een polikliniekbezoek zijn er geen voorzorgsmaatregelen nodig. U kunt gewoon plaatsnemen in de wachtkamer.
Thuis
In de thuissituatie is MRSA geen probleem. U kunt zonder beperkingen uw dagelijkse gang van zaken voortzetten. Werkt u of uw huisgenoot in een ziekenhuis, verpleeghuis of heeft één van u een ander verzorgend beroep? Overleg dan met uw werkgever over eventuele maatregelen. Het is belangrijk dat u bij alle contacten meldt dat u MRSA drager bent.
Zorg aan huis
Ontvangt van een zorg van een instantie thuis? (bijv. fysiotherapie, wijkverpleegkundige, trombosedienst of thuiszorg) Meldt dan dat u besmet bent met MRSA. Er worden dan zo nodig voorzorgsmaatregelen genomen.
Opname/behandeling in een ander ziekenhuis
Voorkom verspreiding in een ander ziekenhuis. Meldt bij een opname of polikliniekbezoek in een ander ziekenhuis dat u drager bent van MRSA.
Opname in een verzorgings- of verpleeghuis
Als u na opname in Deventer Ziekenhuis naar een verzorgings- of verpleeghuis gaat, wordt aan deze instelling gemeld dat u drager bent van MRSA. Het is mogelijk dat het verzorgings- of verpleeghuis andere voorzorgsmaatregelen neemt dan het Deventer