Menu
Aandoeningen

Moedervlekken (naevus)

Moedervlekken (naevus) zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Het is een normaal verschijnsel. Vrijwel iedereen krijgt meerdere moedervlekken, gemiddeld zo’n 25. Naast normale, goedaardige moedervlekken bestaan er onrustige en kwaadaardige moedervlekken (melanomen).

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 10

Onderzoek en diagnose

Onrustige moedervlekken zijn goedaardig, maar kunnen soms voorlopers van het melanoom zijn. Een melanoom kan ontstaan uit een onrustige moedervlek en een enkele keer zelfs uit een gewone moedervlek, al is de kans dat een moedervlek kwaadaardig wordt kleiner dan 1 op een miljoen.

Uitwendig onderzoek

Op grond van de uitwendige verschijnselen kan door een dermatoloog in veel gevallen met zekerheid de diagnose gewone of onrustige moedervlek, d.w.z. goedaardige moedervlek, worden gesteld. Een hulpmiddel daarbij is de dermatoscoop, een soort van loep die de dermatoloog extra informatie geeft.

Microscopisch onderzoek

Bij twijfelgevallen en bij duidelijke verdenking op melanoom zal altijd microscopisch onderzoek nodig zijn, waarmee de laatste twijfel kan worden weggenomen. Voor het microscopisch onderzoek moet de moedervlek of het melanoom onder plaatselijke verdoving worden verwijderd. Verandert een moedervlek in grootte, vorm of kleur of als het vlekje kartelig is, meer dan een kleur heeft, a-symmetrisch is, jeukt, pijn doet of bloedt is het verstandig deze door een arts te laten beoordelen. Echter, het kan ook dat wat eerst als moedervlek werd beoordeeld toch wat anders is (b.v. een ouderdomswrat). Deze kunnen zonder littekenvorming eenvoudig verwijderd worden.

Meer informatie

Voor meer informatie over moedervlekken kunt u ook terecht op de website voor huidziekten. Volg de link hieronder om meer te lezen over moedervlekken.

Lees meer