Maagzweer
Een maagzweer is een klein zweertje in het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm. De naam maagzweer is een beetje misleidend. Een maagzweer zit namelijk vaker in de twaalfvingerige darm dan in de maag.
Mensen met een maagzweer hebben last van een branderig gevoel in de maag en verminderde eetlust. Maagzweren komen veel voor: één op de tien Nederlanders heeft ooit in zijn leven een maagzweer.
Afdeling(en)
Onderzoek en diagnose
Als de huisarts vermoedt dat u een maagzweer hebt, krijgt u een verwijzing voor een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie). Tijdens een gastroscopie kan de arts kleine hapjes weefsel wegnemen. Dit heet een biopsie. De stukjes weefsel worden in het laboratorium onderzocht op de Helicobacter pylori bacterie.
Onderzoeken
Behandelplan
Een maagzweer die wordt veroorzaakt door de Helicobacter pylori-bacterie is te genezen met medicijnen. Allereerst schrijft de arts middelen voor die ervoor zorgen dat de maag minder zuur maakt (maagzuurremmers). Ook krijgt u twee soorten antibiotica. De behandeling met één antibioticum is niet genoeg. Negen van de tien mensen zijn met deze behandeling voor altijd van hun maagzweer af.
Wordt de maagzweer niet veroorzaakt door de Helicobacter pylori-bacterie, dan krijgt u alleen maagzuurremmers. De kans is groot dat de wond in het slijmvlies dan herstelt. Wanneer u voor een maagzweer behandeld wordt, dan kunt u beter niet roken en geen alcohol drinken. Deze stoffen prikkelen namelijk het maagzuur en de zweer.