Menu
Aandoeningen

Liesbreuk, waterzakbreuk bij kinderen

De liesbreuk en waterzakbreuk zien eruit als een bult in de lies. Soms is de bult weg te drukken. Meestal hebben kinderen er weinig last van. Soms kan de breuk pijn doen of zorgen voor misselijkheid en braken.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 60

Onderzoek en diagnose

Uw kind heeft een zwakke plek in zijn of haar buikwand, ter hoogte van de lies. Het buikvlies is uitgepuild en er is een uitstulping (een soort zakje) ontstaan. Dat heeft zich gevuld met vocht (waterzak) en soms ook met buikinhoud, bijvoorbeeld een stukje darm of wat vet (liesbreuk).

Jongens en meisjes

De uitstulping in het buikvlies ontstaat vroeg in de zwangerschap. Bij jongens dalen op deze plaats later de zaadbal en zaadstreng in naar de balzak. Bij meisjes ontstaat er een ophangband van de baarmoeder naar de grote schaamlip. Normaal gaat de uitstulping na de geboorte vanzelf dicht. Gebeurt dit niet of deels, dan kan zich vocht ophopen rond de zaadbal of langs de zaadstreng. Dat is een waterzakbreuk. Ook kan er een deel van de buikinhoud in de uitstulping komen. Er is dan sprake van een liesbreuk. Liesbreuken komen vaker voor bij jongens dan bij meisjes; waterzakbreuken alleen bij jongens.

Bult in de lies

De liesbreuk en waterzakbreuk zien eruit als een bult in de lies. Soms is de bult weg te drukken. Meestal hebben kinderen er weinig last van. Soms kan de breuk pijn doen of zorgen voor misselijkheid en braken. Het stukje darm of het vet in de uitstulping kan klem komen te zitten, maar dat komt zelden voor.