Liesbreuk
Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek. Die ontstaat door een zwakke plek of opening in de buikwand.
Wat is het?
Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand. De buikwand bestaat uit huid, spieren, vetweefsel en buikvlies. Bij een breuk zit er een zwakke plek in het weefsel onder de huid. Door de zwakke plek in de buikwand komt het buikvlies en wat vetweefsel voor een deel naar buiten. Soms komt er ook een deel van de darmen naar buiten. U voelt dan een bobbel op de plek van de breuk. Die bobbel kan groter worden als u staat, hoest of perst. Bij een liesbreuk zit de bobbel in een van de liezen. De liezen zitten op de grens tussen de onderbuik en de benen.
Een liesbreuk komt vrij vaak voor, vooral bij mannen. De breuk kan aangeboren zijn, maar u kunt ook op latere leeftijd een liesbreuk krijgen. Dat komt dan doordat uw buikwand is uitgerekt. U bent bijvoorbeeld dikker geworden, u hebt veel zwaar getild, veel gehoest of geperst.
U voelt een liesbreuk als een bobbel in een van uw liezen. Meestal doet een liesbreuk geen pijn. Maar u kunt een zeurend of branderig gevoel in uw lies voelen. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Dan kunt u meer klachten krijgen. Het is dus wel verstandig om ermee naar de huisarts te gaan.
Onderzoek en diagnose
De arts kan bij u, terwijl u staat, de breuk meestal gemakkelijk vaststellen. Mocht er twijfel zijn dan wordt een echografie van de lies gedaan.
Behandelplan
Er zijn 2 manieren om een liesbreuk te herstellen. Bij beide operaties wordt de zwakke plek in uw lies verstevigd. Dit gebeurt met een matje, een kunststof materiaal dat veilig is en door het lichaam wordt geaccepteerd. Het matje lost niet op, het vergroeit met het weefsel. Dit zorgt er voor dat uw buikwand wordt verstevigd. De arts bespreekt met u welke techniek in uw geval het meest geschikt is.
- Kijkoperatie (laparoscopie)
Als het kan, opereert de chirurg de breuk via een kijkoperatie. De specialist maakt 3 kleine sneetjes van 1 cm in de buikwand ter hoogte van de navel. Hier worden - via 3 smalle buisjes - de camera en instrumenten ingebracht. Op een scherm volgt de specialist zijn handelingen en brengt via 1 van de buisjes het matje in.
Deze endoscopische ingreep heeft als voordeel dat u na de operatie minder pijn hebt en meestal sneller herstelt. Ook zijn er na afloop bijna geen littekens te zien. Soms kan een laparoscopie niet doorgaan. Er wordt dan overgegaan op de klassieke operatie. - Klassieke operatie
Soms is een klassieke operatie de beste keuze, bijvoorbeeld als de uitstulping te groot is. Specialist maakt een snee in de huid, van ongeveer 8 cm, ter hoogte van de lies. De specialist verstevigd daarna de buikwand met een kunststof matje.
Na de operatie kan gevoeligheid van het operatiegebied optreden, pijn tussen de schouderbladen en een opgeblazen gevoel in de buik (restgassen). Het herstel duurt bij een klassieke operatie iets langer en het litteken is iets meer zichtbaar.
In beide gevallen is de wond de eerste dagen pijnlijk en is de kans op een nieuwe breuk 1- 5%.
Als u gezond bent en in goede conditie kunt u aanmerking komen voor een single visit. De polikliniekbezoeken en operatie vinden dan plaats op 1 dag. U bent in 1 dag van uw liesbreuk af.
Behandelingen
Operatiedatum
Als u gezond bent en in goede conditie kunt u aanmerking komen voor een single visit. De intake, operatie en ontslag vinden plaats op 1 dag. Dit kan bij patiënten met een enkelvoudige liesbreuk. Dat wil zeggen: de liesbreuk zit alleen links of rechts in de buikwand.
Bij een dubbele liesbreuk is meer aandacht en zorg nodig, zodat niet de hele behandeling binnen 24 uur mogelijk is. U kunt uiteraard ook zelf aangeven welke operatiedatum u zelf prettig vindt.