Menu
Aandoeningen

Liesbreuk

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek. Die ontstaat door een zwakke plek of opening in de buikwand.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 60

Wat is het?

Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand. De buikwand bestaat uit huid, spieren, vetweefsel en buikvlies. Bij een breuk zit er een zwakke plek in het weefsel onder de huid. Door de zwakke plek in de buikwand komt het buikvlies en wat vetweefsel voor een deel naar buiten. Soms komt er ook een deel van de darmen naar buiten. U voelt dan een bobbel op de plek van de breuk. Die bobbel kan groter worden als u staat, hoest of perst. Bij een liesbreuk zit de bobbel in een van de liezen. De liezen zitten op de grens tussen de onderbuik en de benen.

Een liesbreuk komt vrij vaak voor, vooral bij mannen. De breuk kan aangeboren zijn, maar u kunt ook op latere leeftijd een liesbreuk krijgen. Dat komt dan doordat uw buikwand is uitgerekt. U bent bijvoorbeeld dikker geworden, u hebt veel zwaar getild, veel gehoest of geperst.

U voelt een liesbreuk als een bobbel in een van uw liezen. Meestal doet een liesbreuk geen pijn. Maar u kunt een zeurend of branderig gevoel in uw lies voelen. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Dan kunt u meer klachten krijgen. Het is dus wel verstandig om ermee naar de huisarts te gaan.