Menu
Aandoeningen

Huidkanker (basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom)

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Huidkanker begint meestal met een verandering op de huid, een knobbeltje dat langzaam groeit of een wondje dat niet geneest. Ook een moedervlek die van kleur verandert of groeit, kan een aanwijzing zijn voor huidkanker.

Afdeling(en)

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom is een lokaal-kwaadaardige tumor die uitgaat van de opperhuid. Het groeit heel langzaam en zaait praktisch nooit uit. Het basaalcelcarcinoom wordt voornamelijk aangetroffen in het gelaat (hoofd/hals), maar ook wel elders op het lichaam. Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker (circa 75% van de gevallen), in Nederland ruim 30.000 gevallen per jaar. Het komt bij zowel bij mannen als vrouwen voor en meestal boven het 40e jaar.

Oorzaken

Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan:

  • Zonlicht, met name zonverbranding
  • Röntgenbestraling
  • Erfelijke aanleg

Klachten

  • In het gezicht begint het vaak als een glazig, soms gepigmenteerd knobbeltje. Buiten het gezicht kan het lijken op een eczeemplek, die dan niet op zalf reageert.
  • Basaalcelcarcinomen in het gelaat hebben de neiging na verloop van tijd open te gaan, gemakkelijk te bloeden en een zweertje te vormen.
  • Jeukt niet, doet geen pijn.

Voor meer informatie over basaalcelcarcinoom kunt u ook terecht op de website huidziekten. Klik hier om de tekst te lezen.

Lees meer diagnose en behandeling