Menu
Aandoeningen

Aangeboren heupdysplasie

Bij heupdysplasie is het heupgewricht van uw baby niet goed ontwikkeld. Het heupgewricht heeft twee delen; een heupkop en een -kom. Het heupkommetje is niet diep genoeg en steunt het heupkopje niet voldoende. Hierdoor kan het gemakkelijk uit de kom glijden.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 55

Onderzoek en diagnose

In Deventer en omstreken is met de consultatiebureauartsen afgesproken dat zij op heupdysplasie testen omstreeks de 3e levensmaand. Bij de geringste verdenking daarop wordt via de huisarts een afspraak gemaakt op de afdeling Radiologie (röntgenafdeling) van het Deventer Ziekenhuis waar een echo onderzoek wordt gedaan.

Röntgenfoto

Als daar een heupdysplasie wordt gezien, of als er twijfel bestaat, wordt een röntgenfoto gemaakt waarop de ernst van de aandoening beter kan worden beoordeeld. Indien ook de foto een dysplasie laat zien, wordt door de afdeling Radiologie op korte termijn een afspraak gemaakt op de afdeling Orthopedie.

Verder onderzoek

Meestal wordt dan nog een aanvullende foto gemaakt met de benen van uw kind wijd zodat beoordeelbaar is of er sprake is van een heupluxatie. Op de polikliniek Orthopedie wordt uw kind volledig lichamelijk onderzocht en wordt met u overlegd over de behandeling.

Onderzoeken

Meer informatie