Menu
Aandoeningen

Groep-B-Streptokok en zwangerschap

'Groep-B-Streptokok’ is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Er bestaan verschillende soorten streptokokken, Groep-B-streptokok is er één van.

Afdeling(en)

Oorzaken

'Groep-B-Streptokok’ is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor de zwangere en haar kind, maar in een enkel geval wordt de baby ernstig ziek door een infectie met deze bacterie. Deze brochure geeft informatie over de Groep-B-Streptokokziekte (GBS).

Wat is Groep-B-Streptokok?

Streptokokken zijn bacteriën die alleen onder de microscoop zichtbaar zijn. Er bestaan verschillende soorten streptokokken, Groep-B-streptokok is er een van. GBS komt bij 20% van de volwassen voor zonder dat er klachten zijn. GBS bevindt zich samen met andere bacteriën in de darmen. Vaak zijn ze ook aanwezig in de baarmoedermond of vagina zonder dat er klachten bij de zwangere vrouw aanwezig zijn. Soms veroorzaken ze een blaasontsteking, dan zijn bacteriën terug te vinden in de urinekweek.

Besmetting

Als een zwangere vrouw GBS bij zich draagt, kan het kind al in de baarmoeder worden besmet. Dit kan ook tijdens de bevalling of na de geboorte gebeuren.

 • Besmetting in de baarmoeder
  Als een kind al in de baarmoeder besmet wordt met GBS, gebeurt dit meestal na het breken van de vliezen. De streptokok komt vanuit de vagina via de baarmoedermond de baarmoeder binnen en bereikt het ongeboren kind. Het kind drinkt vruchtwater en heeft ook vruchtwater in de longen. Zo kan de baby al voor de geboorte worden besmet en ziek worden. Deze kans is groter naarmate de vliezen langer gebroken zijn. In uitzonderlijke gevallen vindt besmetting en infectie in de baarmoeder plaats zonder dat de vliezen gebroken zijn. Temperatuurverhoging van de moeder en een snelle hartslag van de baby zijn aanwijzingen voor een infectie.
 • Besmetting tijdens de bevalling
  Bij ongeveer de helft van de dragers van GBS raakt het kind tijdens de bevalling besmet. Ongeveer 1% van de baby’s wordt hier ziek van, meestal vrij snel na de geboorte.
 • Besmetting na de geboorte
  In minder dan een derde van de gevallen wordt de baby pas na de eerste levensweek ziek. Dit wordt een ‘late onset’-infectie genoemd. Zo kunnen kinderen nog in de eerste drie levensmaanden ziek worden. Soms zijn ze dan al tijdens de geboorte besmet, maar ontstaat de ziekte door de GBS-bacterie pas later. In andere gevallen wordt het kind na de geboorte besmet, bijvoorbeeld via handen van een volwassene. Als een kind pas later ziek wordt als gevolg van GBS is het ziekteverloop vaak zeer ernstig.

Verhoogd risico

Een GBS-infectie kan als een nare verrassing komen. Tijdens de zwangerschap of de bevalling waren er geen aanwijzingen voor een verhoogde kans op de ziekte. In een aantal gevallen is bekend dat het kind wel een verhoogde kans heeft op ziekte door een GBS-infectie, namelijk bij de volgende risicofactoren:

 • een zwangerschapsduur minder dan 37 weken;
 • langdurig gebroken vliezen (langer dan 24 uur);
 • temperatuur boven de 38 graden tijdens de bevalling;
 • een urineweginfectie door GBS bij de moeder tijdens de zwangerschap;
 • een eerder kind die de GBS-ziekte heeft gehad.