Menu
Aandoeningen

Golf(ers)elleboog

De "golf- of golferselleboog" wordt gekenmerkt door pijn aan de binnenzijde van de elleboog, uitstralend naar de onderarm. De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de peesaanhechting van de pezen die maken dat u de hand en pols naar beneden kan buigen en een vuist kan maken.

Onderzoek en diagnose

Bij een golfelleboog (epicondylitis medialis) is er sprake van een chronische ontsteking van de aanhechting van de buigpezen aan de binnenzijde van de elleboog.

Klachten

De "golf- of golferselleboog" wordt gekenmerkt door pijn aan de binnenzijde van de elleboog, uitstralend naar de onderarm. De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de peesaanhechting van de pezen die maken dat u de hand en pols naar beneden kan kunt buigen en een vuist kunt maken. De aanhechting van deze pezen bevindt zich aan de binnenzijde van de elleboog. Het drukken op de aanhechting van de buigspieren van de pols en de hand aan de binnenzijde van de elleboog doet pijn.

De pijnklachten treden bijvoorbeeld op bij het dragen van een tas of koffer, het slaan van de tennisbal met de forehand, het afslaan van een golfbal en meer.

Oorzaak

Het ontstaan van een golfelleboog hoeft niet door golfen te komen. De mediale epicondylitis of golfelleboog wordt veroorzaakt door een overbelasting van de pezen die maken dat de pols naar de handpalm toe (naar beneden dus) bewogen wordt; de buigspieren. Deze overbelasting kan diverse oorzaken hebben:

  • Opslaan met heel hevige kracht of heel veel topspin gebruiken bij de service
  • Een te kort of te zwaar tennisracket gebruiken
  • De besnaringspanning van het tennisracket is te hoog
  • Verminderde of onvoldoende kracht in de pols en schouderspieren
  • Te zware tassen, koffers of andere lasten dragen
  • Hout hakken
  • Een kettingzaag gebruiken of zware snoeischaar
  • Zeer frequent gebruik van handwerktuigen (schroevendraaiers, etc.).

Door wat voor reden dan ook zijn deze buigspieren dus overmatig of verkeerd belast geraakt. Daardoor ontstaat een irritatie bij de aanhechting van de spieren aan de binnenzijde van de elleboog. Het is een hinderlijke aandoening, waar u een tijd flink last van kunt hebben, dat duurt soms maanden. Van belang is om te weten dat deze aandoening meestal toch vanzelf weer overgaat.

Diagnose

De diagnose golfelleboog wordt meestal gemaakt op basis van het gesprek met de patiënt en een goed klinisch onderzoek. Voor het stellen van de diagnose is meestal geen nader onderzoek nodig. Een enkele keer kan de arts, afhankelijk van de bevindingen of bij twijfel over de diagnose, een röntgenfoto laten maken van de nek, de schouder of de elleboog. Soms dient met een EMG irritatie van de zenuw in dat gebied (nervus ulnaris) als oorzaak van de klachten uitgesloten worden.

Onderzoeken: