Menu
Aandoeningen

Coeliakie (gluten intolerantie)

Mensen met coeliakie worden ziek van gluten. Gluten is een eiwit in tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Deze granen zitten in veel voedingsmiddelen, zoals brood en pasta. Als mensen met coeliakie gluten binnenkrijgen, kunnen ze last krijgen van diarree, verstopping, een opgezette buik en vermoeidheid.

Onderzoek en diagnose

Er is maar één manier om coeliakie met zekerheid vast te stellen en dat is met een darmonderzoek. Daarvoor krijgt u een slangetje via uw mond in uw lichaam, tot in de dunne darm. Dit heet een gastroscopie.

Darmbiopsie

De arts haalt met een speciaal tangetje een klein stukje uit de binnenkant van de dunne darm weg. Dit onderzoek heet darmbiopsie. Een darmbiopsie is geen prettig onderzoek. U krijgt dit onderzoek alleen als er sterke aanwijzingen zijn dat u een gluten intolerantie heeft. Daarom krijgt u eerst een aantal andere onderzoeken:

  • U vertelt uw arts precies wat uw klachten zijn. Het is handig om hiervoor een lijstje te maken dat u meeneemt naar het spreekuur.
  • Uw arts kijkt of uw buik opgezet is.
  • U moet waarschijnlijk bloed laten afnemen.

Veel kinderen vinden een darmbiopsie een vervelend onderzoek. U kunt voor uw kind een verdoving vragen. Bespreek dit ruim van tevoren met uw arts. Bij twee van de tien kinderen is een darmbiopsie niet per se nodig. Wanneer hoeft een darmbiopsie niet?

  • Het kind heeft de symptomen van coeliakie, én:
  • het kind heeft twee bloedonderzoeken gehad met een bepaalde uitslag, én:
  • uit bloedonderzoek blijkt dat het kind een aanleg voor coeliakie heeft.

Is het zeker dat u of uw kind coeliakie heeft? Dan volgen er nog enkele onderzoeken. De arts onderzoekt bijvoorbeeld het bloed om te zien of er een tekort is aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamines.

Onderzoeken