Menu
Aandoeningen

Glasvochttroebelingen

Dit zijn troebelingen in het glasvocht, die heen en weer bewegen, waardoor er een schaduw valt op het netvlies.

De schaduw neemt men waar en kan allerlei vormen aannemen (vlekjes, spinneweb, draadjes, vliegjes etc.). De troebelingen worden als hinderlijk ervaren, maar zijn onschuldig.

Afdeling(en)

Meer informatie

Veel mensen zien soms kleine vlekjes voor hun ogen bewegen. De vlekjes ontstaan meestal door troebel glasvocht.

Glasvocht is de dikke vloeistof in de oogbol. Bij troebelingen in het glasvocht komt het licht niet helemaal goed het oog binnen. Er ontstaan schaduwen op het netvlies. Die schaduwen ziet u als bewegende vlekjes.
De vlekjes zijn hinderlijk maar meestal ongevaarlijk. Vaak krijgt u er geleidelijk minder last van.

Troebelingen in het glasvocht kunnen op verschillende manieren ontstaan. Vaak zijn ze het gevolg van ouder worden. Het glasvocht wordt dan hier en daar wat dikker. Dat gebeurt vooral bij mensen die bijziend zijn. Andere oorzaken van bewegende vlekjes voor uw ogen zijn:

  • Ontsteking in het oog (uveitis).
  • Suikerziekte (diabetes mellitus).
  • Scheurtje in het netvlies.
  • Krimping van het glasvocht. Daardoor laat het netvlies gedeeltelijk los.

Hebt u veel last van de vlekjes? Dan kunt u uw ogen laten onderzoeken door een oogarts. Zij kan zien of de klachten onschuldig zijn of niet.

De behandeling van glasvochttroebelingen hangt af van de oorzaak. Vlekjes die zijn ontstaan door suikerziekte of door een scheurtje in het netvlies, behandelt de arts waarschijnlijk met een laser. Soms haalt de oogarts het glasvocht weg (vitrectomie). Dit doet zij alleen bij glasvochttroebelingen waar u veel en lang last van hebt.

Als u heel plotseling vlekjes voor uw ogen krijgt moet u altijd naar uw huisarts gaan. Vooral als u steeds lichtflitsen en veel zwarte vlekjes ziet. Dan kan het zijn dat uw netvlies loslaat. U moet dit snel laten behandelen. Anders kunt u blind worden.

Wilt u meer weten over de oorzaken, de onderzoeken en de mogelijke behandelingen? Dan kunt u terecht op www.oogartsen.nl.