Menu
Aandoeningen

Galbulten (urticaria factitia, netelroos)

Urticaria is de medische naam voor netelroos of galbulten. Het is een huiduitslag die vaak heftig jeukt. Bijna een kwart van de bevolking krijgt in de loop van zijn/haar leven urticaria.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 10

Onderzoek en diagnose

Urticaria (urtica = brandnetel) is de medische naam voor netelroos of galbulten. Het is een huiduitslag die vaak heftig jeukt, zich in korte tijd ontwikkelt en waarbij de afzonderlijke plekken ook binnen 24 uur weer wegtrekken (meestal al binnen enkele uren). Het begint met rode vlekjes, die daarna kunnen overgaan in verdikte rode of bleke plekken. De huidafwijkingen kunnen samenvloeien tot grotere plekken. Een dergelijke plek noemen we een urtica of kwaddel. Het ziektebeeld in zijn geheel heet urticaria.

Bijna een kwart van de bevolking krijgt in de loop van zijn/haar leven urticaria. De aandoening komt voor bij zowel mannen als vrouwen en op alle leeftijden.

Acute urticaria

We spreken van acute urticaria als de periode waarin de urticaria optreedt in totaal niet langer dan 6 weken duurt. Dit is meestal het geval.

Chronische urticaria

We spreken van chronische urticaria wanneer de urticaria langer dan 6 weken voortduurt.

Meer informatie

Voor informatie over galbulten kunt u terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Volg de link hieronder om meer te lezen over deze aandoening.

Lees meer