Menu
Aandoeningen

Een wond door een kwaadaardige tumor (oncologisch ulcus)

Een oncologisch ulcus is een wond die ontstaat door de groei van een kwaadaardige tumor. Een oncologisch ulcus kan, naast een grote psychische belasting, ook lichamelijke klachten en verschijnselen met zich mee brengen. Een goede verzorging van de wond is belangrijk.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 54 31

Onderzoek en diagnose

Een oncologisch ulcus is een wond die ontstaat door de groei van een kwaadaardige tumor (een gezwel), ook wel kanker genoemd, of door uitzaaiingen van een tumor.
Het kan ook zijn dat de wond is ontstaan als gevolg van de behandeling van de tumor. Dan spreken we van een oncologische wond.

Welke problemen kunt u tegenkomen?

Een oncologisch ulcus kan, naast een grote psychische belasting, ook lichamelijke klachten en verschijnselen met zich mee brengen. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat u steeds minder mensen gaat zien vanwege geur of lekkage, is het belangrijk een goede verzorging van de wond af te spreken. De belangrijkste problemen zijn:

Geurproblemen en infecties

Geurproblemen worden meestal veroorzaakt door het afsterven van tumorweefsel, dit weefsel is een bron van infectie en zeer gevoelig voor bacteriën. Ook infecties veroorzaken geurproblemen. Om een geurprobleem tegen te gaan is het belangrijk dat eerst de oorzaak van de geur behandeld wordt. Hier zijn, naast schoonspoelen, verschillende mogelijkheden voor, zoals een antibioticum als wondgel of tabletten. Ook kan het helpen om geur absorberende verbanden te gebruiken. Overleg altijd met een verpleegkundig specialist om te bepalen welke mogelijkheid het beste bij u past.

Bloedingsneiging

De wond kan soms snel bloeden. Dit kan een kleine bloeding zijn (door beschadiging van de haarvaatjes) of een grote bloeding (wanneer de tumor de bloedvaten (ader of slagader) in groeit).

Jeuk

Jeuk kan optreden door de tumor zelf of door uitzaaiingen van de tumor, zelfs wanneer de huid nog heel is. Droogheid van de huid kan de jeuk versterken.

Pijn

Pijn wordt nauwelijks ervaren. Dit komt door aantasting van de zenuwuiteinden. Zijn er wel pijnklachten, dan kunnen ze worden veroorzaakt door:

  • de tumor, de wond zelf;
  • infecties van de wond;
  • uitdroging van de wond;
  • een verkeerde keuze van de wondbedekker of de wijze van wondverzorging en verkeerde keuze van de wondbedekker of de wijze van wondverzorging.

De oorzaak van pijn is belangrijk bij de keuze voor de juiste pijnbestrijding.

Vochtafscheiding

Het is om verschillende redenen belangrijk om het vochtverlies te beperken:

  • Om de sterke geur van de wond te verminderen.
  • Om te voorkomen dat de huid door het vocht kapot gaat .
  • Om te voorkomen dat vocht lekt op bijvoorbeeld uw kleding.
  • Om uw comfort te verhogen.

Elke reden vraagt om een andere wondbedekker.