Menu
Aandoeningen

Diarree

Diarree is waterdunne ontlasting die meerdere keren per dag komt. Het kan meestal geen kwaad. Het is vaak een reactie van het lichaam op bijvoorbeeld een bacterie, een virus of een parasiet. Een bekend voorbeeld is buikgriep. Diarree gaat bijna altijd vanzelf weer over.

Onderzoek en diagnose

Diarree gaat bijna altijd vanzelf weer over. De huisarts zal dan ook niet snel medicijnen voorschrijven. Medicijnen tegen diarree zijn soms wel handig, bijvoorbeeld tijdens de vakantie. U mag ze alleen niet langer dan twee dagen gebruiken. De ziekmakers blijven door deze middelen namelijk langer in uw lichaam.

Ouderen, kleine kinderen, mensen met een verminderde weerstand en reizigers in warme landen hebben extra kans om uit te drogen. Zij kunnen een zoutoplossing (ORS) gebruiken. Dit zorgt ervoor dat u niet te veel vocht en zout verliest. U kunt het zonder recept kopen bij drogist of apotheek. Hebt u geen ORS bij de hand, bijvoorbeeld in het buitenland? Drinkt u dan lauwe cola zonder prik. Hierin zitten ook zouten en suikers.

Is de diarree het gevolg van een (darm)ziekte, dan krijgt u daar een behandeling voor.