Menu
Aandoeningen

Cystic fibrosis

Cystic fibrosis (CF) staat ook wel bekend als de zogenaamde taaislijmziekte. Het is een erfelijke, chronische en ongeneeslijke ernstige ziekte. Cystic fibrosis maakt het een aantal organen moeilijk om goed te functioneren. Vooral de longen hebben het zwaar. De symptomen van cystic fibrosis zijn vooral problemen met de longen en in de spijsverteringsorganen. De oorzaak van cystic fibrosis is een kapot gen, dat erfelijk bepaald is.

Onderzoek en diagnose

Cystic fibrosis (CF) staat ook wel bekend als de zogenaamde taaislijmziekte. Het is een erfelijke, chronische en helaas ongeneeslijke ernstige ziekte.

In ons lichaam zitten ontelbaar veel kliertjes die slijm uitscheiden. Dat slijm is belangrijk, want het helpt bij het afvoeren van bacteriën en bijvoorbeeld stofdeeltjes die zijn ingeademd. Ook transporteert het slijm enzymen naar de darm. Enzymen zorgen ervoor dat vetten goed verteerd kunnen worden. Bij gezonde mensen is het slijm vrij vloeibaar, doorzichtig en dun. Als u cystic fibrosis heeft, is het slijm juist erg taai en dik.

Het is hard, maar op het moment kan nog niemand genezen van cystic fibrosis. Er zijn behandelingen en ook is de levensverwachting gestegen, maar cystic fibrosis blijft een grote impact op het leven hebben.