Menu
Aandoeningen

Contactallergieën

Contactallergie begint vrijwel altijd op de plaats waar de huid in contact is geweest met het allergeen. De allergie uit zich in jeuk, rode huid en zwellingen. Lees hier meer over de verschillende soorten contactallergieën.

Afdeling(en)

Contactallergieën

Benzocaïne allergie

U kunt eczeem krijgen wanneer u in contact komt met Benzocaïne. Benzocaïne is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor verdoving van bijvoorbeeld de huid.

Chromium allergie

Bij een chromium allergie krijgt u eczeem wanneer uw huid in contact komt met chromium. Dit is een stof die voorkomt in het metaal chroom. Dit komt voor in bijvoorbeeld cement, leer, as en verf.

Clioquinol allergie

Als uw huid in contact komt met clioquinol krijgt u op uw huid eczeem. Als u al eczeem heeft, kan dit eczeem erger worden. U moet dus zorgen dat u zo min mogelijk met clioquinol in contact komt.
Clioquinol is een geneesmiddel dat ziektekiemen doodt. Een andere naam voor clioquinol, die vaker gebruikt wordt, is vioform.

Cocamidopropyl betaïne (CMPB)

Als uw huid in contact komt met cocamidopropyl betaïne kunt u eczeem krijgen, of kan uw eczeem erger worden. Het is dus belangrijk dat u zo weinig mogelijk in contact komt met cocamidopropyl betaïne.

Cocamidopropyl betaïne is een stof dat in toiletartikelen zit die gaan schuimen als ze gebruikt worden. Daarnaast wordt het gebruikt in huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Cocamidopropyl betaïne wordt gemaakt van kokosnootolie. Maar allergie voor cocamidopropyl betaïne betekent niet dat u allergisch bent voor kokosnoten.

Colofonium allergie

Als uw huid in contact komt met colofonium krijgt u eczeem. Als u al eczeem heeft, kan dit eczeem erger worden. U moet dus zorgen dat u zo weinig mogelijk met colofonium in contact komt.

Colofonium is een stof die in de hars van naaldbomen van de Pinus bomenfamilie zit. De Engelse naam is colophony of rosin.

Composieten allergie

Bij een composieten allergie krijgt u een allergische huidreactie wanneer u in contact komt met composieten. Deze stof zit in composietenbloemen of sleutelbloemen en verschillende soorten planten en groenten.

Conserveermiddelen allergie

Bij een conserveermiddelen allergie kunt u eczeem krijgen wanneer u in contact komt met enkele conserveermiddelen. Voor welke conserveermiddelen u allergisch bent kunt u onderzoeken in ons ziekenhuis.

Corticosteroïden allergie

Bij een corticosteroïden allergie krijgt u een allergische huidreactie op corticosteroïden. Dit zijn hormoonpreparaten die vaak in zalven, crèmes of oogdruppels te vinden zijn.

Epoxyharsen allergie

Als u in contact komt met een epoxyhars kunt u eczeem krijgen of kan uw eczeem erger worden. Het is dus belangrijk dat u zo min mogelijk in contact komt met epoxyhars.

Epoxyharsen zijn kunststoffen. Vooral van epoxyharsen die niet ‘uitgehard’ zijn kunt u een allergische reactie krijgen. Van epoxyharsen die wél ‘uitgehard’ zijn zult u bijna geen problemen krijgen. Als u met epoxyharsen werkt, weet u precies wat hiermee bedoeld wordt.

Formaldehyde / Formaldehyde Afgevende Conserveermiddelen allergie

U kunt eczeem krijgen wanneer u in contact komt met formaldehyde en/of formaldehyde afgevende conserveermiddelen. Formaldehyde is een stof die wordt gebruikt als conserverings- of ontsmettingsmiddel, en als toevoeging aan lijmen en sommige plastics.

Kobalt allergie

U kunt een allergische reactie krijgen wanneer u in contact komt met kobalt. Dit leidt tot eczeem of een verergering van uw eczeem. Kobalt is een metaal dat in kleine hoeveelheden in de gehele aardbodem voorkomt en wordt veel gebruikt in de metaalindustrie.

Latexallergie

U kunt een allergische reactie krijgen wanneer u in contact komt met latex. Langdurig contact kan leiden tot eczeem. Latex bevat eiwitten en het zijn deze eiwitten in latex waardoor u allergische reacties kunt krijgen. Latex wordt in veel producten gebruikt.

Neomycine allergie

Een neomycine allergie betekent dat u een eczeemreactie krijgt van het antibioticum neomycine. Wanneer u allergisch bent voor neomycine kunt u ook allergische reacties krijgen van antibiotica in andere samenstellingen.

Nikkel allergie

Als u in contact komt met nikkel kunt u eczeem krijgen of kan uw eczeem erger worden. Het is dus belangrijk dat u zo min mogelijk in contact komt met nikkel.

Nikkel is een metaal dat in kleine hoeveelheden in de gehele aardbodem voorkomt. Nikkel wordt gebruikt in de metaalindustrie, onder andere voor het harder maken van staal en andere metalen. Nikkel wordt ook gebruikt in bescherm- en glanslagen op metalen voorwerpen.

Parfummix/lyral

Wanneer u een allergie heeft voor parfummix of lyral dan krijgt u eczeem van deze stoffen. Het is belangrijk om zo min mogelijk met deze stoffen in aanraking te komen. Parfummix zit echter in veel verschillende producten.

P-Phenylenediamine allergie

Wanneer u last hebt van P-Phenylenediamine allergie, dan krijgt u een allergische reactie van bepaalde kleurstoffen. Wanneer u in aanraking komt met de kleurstoffen krijgt u een eczeemreactie.

Perubalsem allergie

Bij een perubalsem allergie krijgt u een eczeemreactie wanneer u met perubalsem in contact komt. Deze stof komt vooral voor in bomen in Zuid-Amerika, maar wordt ook gebruikt als grondstof voor parfum.

Primine allergie

Bij een primine allergie krijgt u een allergische reactie van bepaalde soorten bloemen en planten. Het leidt tot huidirritatie, zoals eczeem. U kunt het beste zorgen zo min mogelijk met primine in contact te komen.

Rubber allergie

Een rubber allergie kan leiden tot een eczeemreactie wanneer u in contact komt met rubber. De behandeling zal zijn ingestoken op het voorkomen van contact met rubber.

Wolalcoholen (lanoline) allergie

U kunt een allergische reactie krijgen wanneer u in contact komt met wolalcoholen (lanoline). Deze alcoholen kunnen in verschillende producten zitten. Dit leidt tot eczeem. Er is behandeling mogelijk tegen wolalcoholenallergie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over nikkel Benzocaïne allergie, veel voorkomende klachten of hoe u het beste een allergische reactie kunt vermijden? Volg dan de link hieronder voor meer informatie.

Lees meer