Menu
Aandoeningen

(Constitutioneel) eczeem bij kinderen

Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt op de kinderleeftijd. Het eczeem begint meestal voor het tweede levensjaar en wordt vooral gekenmerkt door hevige jeuk.

Wat is het?

Constitutioneel eczeem (CE), ook wel atopisch eczeem genoemd, is een langer durende (chronische) huidaandoening. Bij 10-20% van de kinderen komt eczeem in min of meerdere mate voor. Het ontstaat door een ontstekingsreactie in de huid. Er is een aangeboren probleem in de huidlaag waardoor deze niet goed afsluitend is. Het eczeem is een ontsteking van deze afwijkende huid. De huid gaat schilferen, is rood en droog en veroorzaakt vooral heel veel jeuk.

De eerste verschijnselen van constitutioneel eczeem kunnen al enkele weken na de geboorte optreden, maar meestal nog voor het einde van het eerste levensjaar. In principe kan de aandoening op iedere leeftijd voorkomen. Perioden zonder (veel) klachten kunnen afgewisseld worden door perioden waarin het eczeem sterk opspeelt. Vaak blijven de klachten enkele jaren bestaan en verdwijnen dan weer, soms voor altijd. Wanneer iemand het over eczeem heeft, wordt vaak constitutioneel eczeem bedoeld. Eczeem is niet besmettelijk.

Andere atopische aandoeningen

Constitutioneel eczeem gaat vaak samen met een aanleg om overgevoelig te zijn voor bepaalde stoffen of prikkels vanuit de omgeving. Deze aanleg wordt atopie genoemd. Binnen families komen eczeem en andere atopische aandoeningen vaak bij meerdere personen voor. Andere atopische aandoeningen zijn:

Aandoeningen

Acuut of chronisch

Eczeem kan acuut of chronisch zijn.

Acuut eczeem
De huid is rood en gezwollen en voelt warm aan. Het kind heeft het gevoel 'in brand' te staan. Bobbeltjes en met vocht gevulde blaasjes verschijnen op de huid. Sommige blaasjes zijn open en scheiden vocht af, het zogenoemde 'natten'. Een acute aanval duurt meestal enkele dagen. Daarna drogen de blaasjes in tot korstjes, de huid wordt droger, gaat schilferen en wordt minder rood.

Chronisch eczeem

Bij een chronische fase van eczeem neemt de roodheid af, de schittering toe en is de huid wat dikker. De huidlijnen worden grover en breder dan normaal. In de stugge en droge huid kunnen kloven ontstaan. De medische term hiervoor is lichenificatie.

Acuut en chronisch eczeem kent een wisselend beloop. Het kan elkaar afwisselen, maar ook tegelijkertijd voorkomen.

Oorzaken

Hoe ontstaat constitutioneel eczeem? Eczeem is een aandoening waarbij meerdere oorzaken een rol spelen. De belangrijkste is de verminderde functie van de huidbarrière. Bij iemand met eczeem is de huid namelijk anders dan de huid van iemand zonder eczeem. Dit komt onder andere door een defect in een gen (FLG gen). Dit gen zorgt voor de aanmaak van het eiwit filaggrine, dat zorgt voor het vasthouden van het water in de huid. Daarnaast worden in de eczeemhuid minder vetten aangemaakt. Beiden zorgen ervoor dat de huid meer doorlaatbaar is en droog is en meer stoffen in de huid kunnen doordringen.

Andere factoren

Andere belangrijke factoren die een grote rol spelen zijn aanleg of erfelijkheid en beïnvloedende factoren die eczeem kunnen uitlokken of verergeren.

Erfelijke aanleg
Wanneer beide ouders aanleg hebben voor atopie, heeft een kind een grotere kans ook last te krijgen van atopie. Dit wil niet zeggen dat een kind dan ook altijd constitutioneel eczeem ontwikkelt.

Beïnvloedende factoren
De algehele conditie van een kind heeft invloed op het eczeem. Wanneer die conditie niet optimaal is, is een kind vatbaarder voor infecties door bacteriën of virussen. Dat heeft een negatief effect op het eczeem.

Andere factoren die invloed hebben op de huid:

  • Water en zeep drogen de huid uit, omdat een eczeem huid al droger is verdampt nog meer vocht uit de huid.
  • Spanningen en stress - positief of negatief - door bijvoorbeeld situaties op school en bijzondere gebeurtenissen, hebben invloed op het eczeem.
  • Diverse omgevingsfactoren, zoals rokerige ruimtes, wisseling van warm naar koud (bijvoorbeeld in de winter), wollen of synthetische kleding de jeuk.