Menu
Aandoeningen

Beroerte (CVA/TIA)

Een beroerte is een verzamelnaam voor herseninfarcten en hersenbloedingen. Ruim 80% van een beroerte is een herseninfarct en 20% een hersenbloeding. Een beroerte wordt ook wel CVA (Cerebro Vasculair Accident) genoemd en Stroke in het Engels. Letterlijk vertaald 'een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen'.

Afdeling(en)

Beroerte (CVA/TIA)

Bij een herseninfarct is een bloedvat in uw hersenen gedurende langere tijd afgesloten, meestal door een bloedprop (stolsel). Doordat er geen bloed in een deel van de hersenen komt, functioneert dat deel van de hersenen niet meer. Meestal treden er verlammingen op, naast andere verschijnselen zoals uitval van de spraak of de gezichtsvelden.

Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 41.000 mensen voor de eerste keer een beroerte.

Wat is een TIA?

TIA staat voor Transcient Ischemic Attack. Vrij vertaald is dit een kortdurende aanval van zuurstoftekort. Een TIA is een voorbijgaande beroerte. Het lijkt misschien niet ernstig, omdat de verschijnselen snel verdwenen zijn. Maar een TIA kan een voorbode zijn van een herseninfarct met blijvende gevolgen. Neem dus een TIA serieus! Tijdige behandeling van de oorzaak van een TIA kan dus soms een ernstige beroerte voorkomen.

Oorzaken TIA en herseninfarct

De oorzaken van een TIA en een herseninfarct zijn hetzelfde. De meest voorkomende oorzaken zijn arterosclerose (aderverkalking) en hartritmestoornissen. Door de aderverkalking kan een ernstige vernauwing optreden van de halsslagader die de hersenen van bloed voorzien. Soms kan tijdige operatie van deze vernauwing een CVA voorkomen.

Bij hartritme stoornissen kan er soms in het hart een stolsel ontstaan. Dit stolsel kan los raken en zo in een slagader in het hoofd terecht komen. Dit komt vooral voor bij mensen met een onregelmatig hartritme (atriumfibrilleren).

Wat is het verschil met een hersenbloeding?

De uitvalverschijnselen van een hersenbloeding en een herseninfarct zijn gelijk. De oorzaak is heel anders. Bij een herseninfarct is een bloedvat verstopt, terwijl de oorzaak van een hersenbloeding een scheurtje in een bloedvat is. Er stroomt dan bloed in of rond de hersenen. Hierdoor wordt het hersenweefsel beschadigd. Bij onderzoek met een CT-scan is het verschil duidelijk te zien.

Gevolgen

Lichamelijke beperkingen zijn de meest zichtbare en daardoor ook de meest bekende gevolgen van een beroerte. Wat zijn de zichtbare verschijnselen?

Gevolgen beroerte linker hersenhelft

Plotseling kunt u uw arm of been niet meer bewegen. De gevolgen van een beroerte in de linker hersenhelft zijn:

 • Verlamming van de rechter lichaamszijde.
 • Uitval van het gezichtsveld aan de rechterkant van beide ogen.
 • Niet reageren op signalen aan de rechterkant van het lichaam (neglect).

Ook het spraakcentrum bevindt zich in de linker hersenhelft. Bij een beroerte aan de linkerzijde zien we dan ook vaak problemen met:

 • Spreken (afasie of dysartrie)
 • Het begrijpen van de gesproken taal
 • Lezen
 • Schrijven

Gevolgen beroerte linker hersenhelft

De gevolgen van een beroerte in de rechter hersenhelft zijn:

 • Verlamming van de linker lichaamshelft.
 • Uitval van het gezichtsveld aan de linkerkant van beide ogen.
 • Niet reageren op signalen aan de linkerkant van het lichaam (neglect).
 • Problemen met ruimtelijke waarneming.

Naarmate er meer hersenweefsel beschadigd is kan er meer uitval optreden.