Menu
Aandoeningen

Beroerte (TIA)

Een beroerte is een verzamelnaam voor herseninfarcten en hersenbloedingen. Ruim 80% van een beroerte is een herseninfarct en 20% een hersenbloeding.

Beroerte en TIA

Bij een herseninfarct is een bloedvat in uw hersenen gedurende langere tijd afgesloten, meestal door een bloedprop (stolsel). Doordat er geen bloed in een deel van de hersenen komt, functioneert dat deel van de hersenen niet meer. Meestal treden er verlammingen op, naast andere verschijnselen zoals uitval van de spraak of de gezichtsvelden.

Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 41.000 mensen voor de eerste keer een beroerte.

Wat is een TIA?

TIA staat voor Transient Ischemic Attack. Vrij vertaald is dit een kortdurende aanval van zuurstoftekort. Een TIA is een voorbijgaande beroerte. Het lijkt misschien niet ernstig, omdat de verschijnselen snel verdwenen zijn. Maar een TIA kan een voorbode zijn van een herseninfarct met blijvende gevolgen. Neem dus een TIA serieus! Tijdige behandeling van de oorzaak van een TIA kan dus soms een ernstige beroerte voorkomen.

Wat is het verschil met een hersenbloeding?

De uitvalverschijnselen van een hersenbloeding en een herseninfarct zijn gelijk. De oorzaak is heel anders. Bij een herseninfarct is een bloedvat verstopt, terwijl de oorzaak van een hersenbloeding een scheurtje in een bloedvat is. Er stroomt dan bloed in of rond de hersenen. Hierdoor wordt het hersenweefsel beschadigd. Bij onderzoek met een CT-scan is het verschil duidelijk te zien.