Menu
Aandoeningen

Acute verwardheid (delier)

Acute verwardheid is een plotselinge verandering in het bewustzijn en denkpatroon. Het wordt ook wel delier of delirium genoemd. Deze plotselinge verwardheid wordt veroorzaakt door een ziekte, infectie, operatie of ongeval. Ook het gebruik (of juist plotseling stoppen) van bepaalde medicijnen (zoals morfine) kan een delier veroorzaken.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 45

Onderzoek en diagnose

Een delirium kan bij iedereen voorkomen, maar treft vooral ouderen en ernstig zieke patiënten op de Intensive Care (IC). Patiënten met bijvoorbeeld hersenschade, slechtziendheid, slechthorendheid of een eerder doorgemaakt delirium hebben een verhoogd risico.

Klachten

Meestal heeft de patiënt problemen met het houden van de aandacht, suft geregeld weg (stil delier) of reageert juist op allerlei dingen die in zijn omgeving gebeuren. Iemand kan ook onrustig zijn en bijvoorbeeld aan de lakens of kleding plukken (hyperactief delirium). Deze periodes wisselen elkaar geregeld af, met soms ook goede periodes waarin de patiënt helder en adequaat is.

Vaak ziet of hoort de patiënt dingen die er niet zijn (hallucinaties, zoals beestjes of stemmen). Voor de patiënt zijn die beestjes of stemmen er echt. Ook weet hij niet zo goed meer waar hij is, is niet meer “bij de tijd” en is de grip op zichzelf en zijn omgeving kwijt. Het is moeilijk een gesprek te voeren, hij begrijpt u niet en denkt ergens anders te zijn.