Menu
Nieuws over vriendenprojecten

Samir Maglajlic doneert opbrengst tweede boek aan Kinderafdeling

2 december 2020

De voormalig Bosnische vluchteling Samir Maglajlic schreef zijn tweede boek: ‘Balkan Blues’. De opbrengst van € 1000 schenkt Samir namens Stichting Elma aan de Stichting Vrienden van het Deventer Ziekenhuis, bedoeld voor de Kinder- en Jeugdafdeling. ‘Hiermee wil ik zeggen: dankjewel Nederland.’

'Kinderen zijn het kwetsbaarst'

Samir vluchtte samen met zijn vrouw tijdens de Balkanoorlog in 1995 naar Nederland en kwam in het asielzoekerscentrum in Schalkhaar terecht. Als volledig ingeburgerde Deventenaar schreef hij drie jaar geleden het boek ‘Door de ogen van een vluchteling’. En vorig jaar bracht hij de opvolger ‘Balkan Blues’ uit. Net als zijn eerste boek is de opbrengt bestemd voor de kinder- en jeugdafdeling van het Deventer Ziekenhuis. De eerste plannen zijn om van het geld de onderzoekskamers gezelliger te maken, zodat de kinderen nog meer op hun gemak worden gesteld.

Kinderafdeling

Er gaat maar liefst 1000 euro naar de Kinderafdeling van het Deventer Ziekenhuis. Samir: ‘Ik vind het belangrijk om iets terug te geven aan Nederland. En kinderen zijn het kwetsbaarst. Waar is steun meer op zijn plek op een afdeling met ernstig zieke kinderen? Ik ben niet alleen trots op mijn stad Deventer, ook op het Deventer Ziekenhuis.’

Op de foto staan: (v.l.n.r.) Samir Maglajlic (auteur), John Aalbers (voorzitter Vrienden van Deventer Ziekenhuis), Rosa Brouwer (Manager Kinderafdeling) en Holger Boswijk (voorzitter Stichting Elma).

Balkan Blues

In ‘Balkan blues’ vertelt Samir Maglajlic het verhaal van vier mensen die geraakt zijn door het oorlogsgeweld in Bosnië. Amela Hadjimejlic, Mirsad Catic, Nick Teunissen en Samir Maglajlic zijn door onzichtbare draden met elkaar verbonden. Het zijn waargebeurde verhalen. De Bosnische hoofdstad Sarajevo verbindt de hoofdpersonen. Balkan Blues heeft meer connecties met Deventer dan alleen de schrijver. De illustraties zijn van Deventernaar Charles Michels. Pieter Ellens van het Deventer bedrijf Allison & Corps 9 verzorgde de uitgave.