Menu
Blog: als kind leven met een allergie

Voedselallergie: tips voor een onbezorgde barbecue

5 augustus 2020

Etentjes buiten de deur zijn spannend wanneer jouw kind een voedselallergie heeft. In de zomer steken we graag de barbecue aan, eten we een lekker stokbrood erbij met een flinke schep pindasaus. Een barbecue is bij uitstek een plek voor kruisbesmetting. Daarom delen we tips en tricks hoe je hier mee om kan gaan.

Kruisbesmetting

Bij een barbecue vliegen etensresten gemakkelijk in het rond, wordt eten vaak over de tafel doorgegeven en het strikt apart houden van alle verschillende gerechten en hapjes op tafel vergt wat extra aandacht. Als het allergenenvrije voedsel in contact komt met het andere eten, dan is er sprake van kruisbesmetting. Het voedsel kan door knoeien, spatten, kruimels ‘besmet’ raken en zo kan je kind toch onbedoeld de allergenen binnenkrijgen die een allergische reactie veroorzaken.

Barbecue

‘Vaak verrassen we elkaar met zelfgemaakte salades, iedereen schept met wisselend bestek van alles op zijn of haar bord en de bekers gaan van hand tot hand en van mond naar mond. Het stukje vlees lijkt onschuldig maar dan blijkt dat er toch in de marinade iets verwerkt zit waar je allergisch voor bent. Kipsaté bevat vaak ketjapmarinade en daar zit soja in. En worstjes en gehakt bevatten vaak gluten’, vertelt kinderarts-allergoloog Monique Gorissen.

Heb je een uitnodiging voor een barbecue? Maak een ingrediëntenlijstje van producten die jouw kind absoluut niet mag hebben en deel dit van tevoren met de familie of vrienden die de barbecue zal verzorgen. Of anders kun jij ook altijd je eigen vlees/vis en sausjes meenemen.

Tips

Ergens anders aanschuiven voor een barbecue kan prima, alleen zorg ervoor om vooraf belangrijke informatie te delen. Een aantal handige tips op een rij:

  • Serveer salades en sauzen en dressings apart. Zorg ervoor dat sausjes in flesjes zitten in plaats van bakjes. Voor je het weet vergissen mensen zich door het sausje te gebruiken.
  • Haal ongemarineerd vlees of vis en leg dit apart in zakjes, zodat het gescheiden ligt van de andere gerechten.
  • Zet de allergenenvrije gerecht bovenaan de koelkast, zodat er geen verboden ingrediënten kunnen lekken op het gerecht.
  • Zorg voor apart keukengerei, zoals spatels, knijpers en kwastjes en maak alles goed schoon. Zorg ook voor apart bestek (voorzien van label of andere kleur) om kruisbesmetting te voorkomen.
  • Bak allereerst het allergenenvrije voedsel of bereid het op een stuk aluminiumfolie. Of zorg voor een wegwerpbarbecue. Zo is er geen kruisbesmetting.
  • Maak er een kookclub van. Iedereen brengt zijn eigen gemaakte gerechten mee en maak hier kaartjes bij met ingrediëntenoverzicht.