Menu
Blog: als kind leven met een allergie

Hypoallergene huisdieren bestaan niet

4 oktober 2019

Is jouw kind allergisch voor honden of katten, maar overwegen jullie toch een huisdier? Koop dan geen naaktkat of een Labradoodle. Deze dieren hebben de label ‘hypoallergeen’, maar dit is een fabel. Zo wordt je kind de dupe en krijgt hij of zij toch allergische klachten.

'Huisdier wegdoen is erger dan niet nemen'

‘Een groot misverstand is dat mensen denken dat ze reageren op allergenen uit de vacht’, vertelt kinderarts-allergoloog Monique Gorissen. ‘Mensen met een honden- of kattenallergie reageren op eiwitten uit het speeksel en andere klieren, maar ook op de huidschilfers (roos) van dieren.'

Eiwitten

De allergenen zijn bij alle honden en katten aanwezig, dus ook een hond of kat met weinig of geen haar kan allergische reacties bij gevoelige mensen opwekken. Ze komen via huidschilfers, haren, traanvocht, speeksel en urine in de lucht terecht. De mate van verharen heeft dus geen invloed op de hoeveelheid allergeen in de lucht in huis.

Dierenleed

Door de gedachte dat haren de oorzaak van de allergische klachten zouden zijn (wat dus niet zo blijkt te zijn), zijn dieren gefokt zonder haar of die weinig tot niet verharen. Dat helpt voor de allergische klachten dus niets, maar levert voor het dier wel gezondheidsklachten op.

Allergische reacties

Kinderarts-allergoloog Monique krijgt wekelijks vragen van kinderen: mag ik dan wel of niet een huisdier of wat moeten we dan met ons huisdier? Monique: ‘Ik zie kinderen met lichte reacties zoals niezen en jeukende rode ogen of een gezwollen huid door een lik van de hond, maar kinderen kunnen ook benauwd worden. Een gezin moet er van tevoren goed over nadenken om een huisdier in huis te nemen, want wegdoen is erger dan niet nemen. En als je toch voor een huisdier gaat, hoef je je niet te beperken in soorten, zoals een Labradoodle.’

Gouden tip

Het advies van het Kinderallergie Behandel Centrum hangt vaak af voor welke diersoorten het kind allergisch is. Zo geeft de hond over het algemeen mildere klachten dan een kat of paard, dat zijn dieren met sterke allergenen. Is jouw kind allergisch en neem je toch een huisdier? Een gouden tip: neem gladde vloeren, zoals hout. Zo vermijd je dat huidschilfers zich ophopen, zoals bij vloerbedekking. Neem de vloer nat af, zodat het stof niet kan opdwarrelen.