Menu
Blog: als kind leven met een allergie

Hormoonzalf smeren oplossing voor eczeem

21 januari 2020

Wanneer je kind eczeem heeft, wil je als ouder niets liever dan hem of haar zo snel mogelijk van de jeuk afhelpen. Vaak wordt je naar huis gestuurd met hormoonzalf. Het klinkt veel erger dan wat het is… Wat is het precies en wat zijn de risico’s?

Hormoonzalf: is dat erg?

Eén op de tien kinderen heeft een drogere huid dan gemiddeld. Kinderen met eczeem hebben last van rode plekken, bultjes, vochtblaasjes of schilfers op hun huid. Het kan er verschillend uit zien, maar eczeem jeukt flink. De meest voorkomende vorm is constitutioneel eczeem.

Vetten, vetten, vetten

Het juiste recept is: vetten, vetten, vetten. Monique: ‘Bij een droge huid is het erg belangrijk om te blijven smeren, ook al is de huid rustig. Maak er een routine van, net zoals je je tanden ’s morgens en ‘s avonds poetst.’ Zo kun je bij een lichtere vorm het insmeren van de huid met een vette zalf of crème al voldoende zijn.

Vooroordelen van hormoonzalf

Monique: ‘De angst voor hormoonzalf heeft vooral te maken met vooroordelen. Hormoonzalf werkt ontstekingsremmend en onderdrukken de ontstekingsprocessen in de huid. De roodheid en schilfers op de huid wordt dan minder. Hormoonzalf bevat corticosteroïden. Maar pufjes en tabletten bevatten dit ook. Het heet alleen geen hormoonpufje.’

Alleen lokaal

De naam heeft een negatieve lading vanwege het verleden. Vroeger had hormoonzalf namelijk bijwerkingen, maar dat is nu niet meer zo. De hormoonzalf van nu is vernieuwd en verbeterd. Hormoonzalf werkt alleen lokaal, net zoals de sprays en pufjes. Je moet de oorzaak van eczeem oplossen. Vet kan niet op een andere manier aangevuld worden dan smeren. Smeren van hormoonzalf is de oplossing, dus vet erop!

Hormoonzalf bij kinderen

Zalf kun je onbeperkt gebruiken, maar een hele vette zalf is soms minder geschikt omdat deze plakkerig is. Hormoonzalf onderdrukt de ontsteking in de huid en vermindert daardoor het eczeem. Hormoonzalf neemt niet de oorzaak weg, maar kan wel de verschijnselen helpen bestrijden.

Meer weten over hormoonzalf? Lees hier de veelgestelde vragen over het smeren van hormoonzalf.