Menu
Blog: als kind leven met een allergie

Eczeem verhoogt de kans op allergie

17 februari 2020

Eén op de tien kinderen heeft een drogere huid dan gemiddeld. De huid maakt minder vet aan, waardoor je eczeem krijgt. En eczeem kan een voorbode zijn van een allergie. Je hebt zelfs een grotere kans om allergisch te worden.

Niet besmettelijk, maar wel erfelijk

Eczeem is niet besmettelijk, maar wel erfelijk. Ouders die last hebben van een voedselallergie of astma hebben een grotere kans dat hun kind eczeem krijgt en andersom. Wanneer iemand het over eczeem heeft, wordt vaak constitutioneel eczeem bedoeld. Het ontstaat door een ontstekingsreactie in de huid. Er is een aangeboren probleem in de vetting van de huidlaag waardoor deze niet goed afsluitend is. Het eczeem is een ontsteking van deze afwijkende huid. De huid gaat schilferen, is rood en droog en veroorzaakt vooral heel veel jeuk.

Voorbode van allergie

Kinderen die eczeem hebben, hebben vijf keer hogere kans op een pinda-allergie en drie keer hogere kans op astma. De huid is namelijk normaal een goede bescherming die ervoor zorgt dat er niet zomaar iets het lichaam kan binnendringen. Bij eczeem kunnen dus bepaalde stoffen het lichaam binnendringen via de huid. Als het om stoffen gaat die een allergie kunnen oproepen (allergenen), denk aan huisstofmijt, melk of pinda’s dan kan dit voor een allergische reactie zorgen. Het probleem van allergie begint dus bij de huid.

Vroege introductie

Om allergische reactie te voorkomen, maken we tegenwoordig gebruik van vroege introductie. Zo kun je kinderen al heel vroeg via de mond in aanraking laten komen met de bekende allergenen. Vanaf vier maanden kun je kinderen al pinda of ei laten eten, zodat het lichaam leer dat dit gewone stoffen zijn waardoor je een allergie kunt voorkomen. Door de hoeveelheden langzaam op te voeren, bouwt het lichaam tolerantie op voor die allergenen of voedingsmiddelen en kan zelfs een voedselallergie voorkomen worden.

Advies

Dus voor baby’s met eczeem en/of aanleg voor allergie geldt het advies: geef pinda en ei vóór de leeftijd van 6 maanden. Hoe eerder je pinda of ei geeft, hoe kleiner de kans dat je kind hiervoor allergisch wordt. Overleg met je arts of diëtist hoe je dit het beste kunt doen.

Hoe kan je pinda en ei geven aan je baby:

  • Pinda: geef pindakaas zonder stukjes pinda
  • Ei: geef goed doorbakken roerei of hardgekookt ei
  • Je kunt pindakaas of ei verwerken in een hapje groente of fruit. Maak dit zo nodig fijn met de blender of staafmixer.
  • Zodra je kind brood eet, kan pindakaas of ei als beleg op brood gegeven worden
  • Geef je kind wekelijks pinda en ei, tot de leeftijd van minimaal 1 jaar. Dit kan in één keer of verdeeld over enkele dagen per week. Gaat dit goed, laat je baby dan verder wennen aan verschillende smaken en structuren.

Als dit thuis niet kunt of durft, vraag dan je jeugdarts of kinderarts om advies.

Onderzoek

Sinds maart 2019 is het Kinderallergie Behandelcentrum van het Deventer Ziekenhuis, als eerste instelling in Europa, gestart met onderzoek naar een veelbelovende, nieuwe ‘orale immunotherapie’ om baby’s en peuters voor altijd te genezen. Hierbij krijgen kinderen van 0 tot 2 jaar dagelijks kleine hoeveelheden van de voeding waarvoor ze allergisch zijn. Door dit soort minuscule doseringen wordt voorkomen dat de baby of peuter een allergische reactie krijgt. Meer weten? Lees hier meer over dit onderzoek.