Menu
Blog: als kind leven met een allergie

Bij dit weer heeft je kind last van hooikoorts

14 juli 2020

Niezen, een kriebelhoest of traanogen? Bij hooikoorts ben je allergisch voor stuifmeel (pollen) van planten, bomen en gras. Het speelt op in de maanden waarin bomen, grassen en planten bloeien. Pollen zweven door de lucht. Het weer heeft daarom veel invloed op hoeveel last jouw kind heeft van hooikoorts. Bij welk weer zijn de klachten het ergst?

Hooikoorts klachten

Je krijgt hooikoorts klachten wanneer het stuifmeel via de slijmvliezen van de ogen en de luchtwegen je lichaam binnenkomen. Hoe meer pollen er in de lucht zitten, hoe meer je kind last heeft van hooikoorts klachten. Tip: zorg voor een grote zonnebril, of de zon nu schijnt of niet. Het liefst een bril die de ogen rondom afsluit, zodat er minder stuifmeel in de ogen komt.

Warm weer

De temperatuur bepaalt voor een deel hoe vroeg het hooikoortsseizoen begint en hoe lang het duurt. Dit jaar hadden we een zachte winter, waardoor voorjaarsbloeiers al eerder stuifmeel produceerden dan normaal. Bij zonnig en warm weer produceren planten veel pollen en blijft het stuifmeel in de lucht zweven. Als het een tijdje koeler is, produceren planten weer minder pollen.

Wind

Naast de temperatuur bepaalt ook regen en wind de hoeveelheid pollen in de lucht. Door wind kunnen pollen zich snel verspreiden, wind maakt de pollen los van de boom, struik of het gras en neemt de pollen mee in de lucht. Als de wind vanaf zee waait, zijn er minder pollen – zeker dichtbij de kust – en kun je dan minder last hebben.

Regenbui

Een regenbui zorgt niet alleen voor verfrissing, maar spoelt de pollen uit lucht. Neerslag zorgt voor een ‘schone lucht’. Wil je samen met je kind rondje wandelen of even buiten spelen? Dan kun je het beste doen na een regenbui.

Pollennieuws

Wil je weten wanneer je kind met een gerust hart naar buiten kan? Je kunt via het pollennieuws in de gaten houden hoe hoog de actuele pollenbelasting is.

Meer weten?