Menu
Blog: als kind leven met een allergie

Feit of fabel: kerstboomallergie

10 december 2019

It’s the most wonderful time of the year! Ben je net druk bezig om je kerstboom op te tuigen, krijgt jouw kind het benauwd en last van rode plekken. Nee hè: een kerstboomallergie. Bestaat dat?

Samen de kerstboom optuigen

Er gaat niks boven een heerlijk ruikende kerstboom. Alleen zitten de naalden en hars van de boom boordevol colofonium, een stofje dat bij vrij veel mensen een contactallergie veroorzaakt. Dus wanneer je hier gevoelig voor bent, kan dat een allergische reactie veroorzaken. Dit zorgt voor rode jeukende plekken op je huid. Er is dus sprake van een contactallergie, niet zozeer een 'kerstboomallergie'.

Extra trigger

Heeft je kind astma? Dan kan de kerstboom voor een extra trigger zorgen in de luchtwegen en bestaande klachten alleen maar verergeren. Dus wil je samen met je gezin de kerstboom optuigen? Zorg dan voor handschoenen om het contact met de boom en naalden te vermijden.

Kunstkerstboom

Wil je het liever simpel houden? Kies dan voor een alternatief, zoals een kunstkerstboom. Zorg er wel voor dat je de boom goed afgedekt bewaard zodat je het jaar erop niet eerst alle stof moet verwijderen.