Menu
Nieuws

Wondinfectie voorkomen bij gewrichtsprothese operatie

22 oktober 2020

Patiënten die een orthopedische operatie – een heup-, knie- of schouderprothese – krijgen, starten van tevoren thuis met een neuszalf en een speciale wasgel. Deze behandeling verkleint de kans op een wondinfectie na de operatie.

Risico op wondinfectie

Bij een gewichtsprothese operatie bestaat, net als iedere operatie, het risico op een wondinfectie. Bij operaties waarbij kunstmateriaal zoals een schouder-, heup of knieprothese wordt geïmplanteerd, bestaat het gevaar dat een infectie ook de prothese bereikt. Dit is een vervelende complicatie waardoor een patiënt langer in het ziekenhuis moet blijven en vaak opnieuw geopereerd moeten worden en langdurig antibiotica moet gebruiken. In het uiterst geval moet de prothese er weer uit. Dit heeft veel impact op de patiënt.

Bacterie

Uit onderzoek blijkt dat veel wondinfecties ontstaan door de bacterie ‘staphylococcus aureus’. Eén op de drie mensen draagt van nature deze bacterie bij zich in de neus. Wanneer er sprake is van een wond – bijvoorbeeld na een operatie – dan kan deze bacterie een infectie veroorzaken. Met Bactroban neuszalf en Hibiscrub desinfecterende wasgel kan de bacterie voor de operatie uit de neus en van de huid worden verwijderd.

Service

Tijdens de preoperatieve screening krijgen patiënten de middelen met heldere uitleg van de apothekersassistent. De patiënt hoeft hier dus niet speciaal voor terug te komen of de middelen op te halen bij de apotheek. Een stukje service om de patiënt maximaal te ‘ontzorgen’.