Menu
Nieuws

VR-bril geeft rust en ontspanning voor IC-personeel

2 december 2020

Zorgverleners op de Intensive Care kunnen zich even terugtrekken, ontspannen en tot rust komen in virtuele natuur met behulp van een VR-bril van VRelax. Verpleegkundige Daniëlle: ‘Je bent even in een totaal andere wereld. Zo kun je even je hoofd leeg maken en weer mentaal opladen.’

Lopen tussen wilde olifanten

Nadat medewerkers op de Intensive Care de VR-brillen twee weken hebben getest, bleek dat het stressniveau daalde bij de verpleegkundigen. Juist in deze tijd, waarbij de zorg van coronapatiënten veel vraagt van de IC-medewerkers, is er extra aandacht voor de mentale gezondheid. En dat kan met deze VR-brillen, een korte mentale time-out met onmiddellijk een positief effect op het stressgehalte en stemming.

VRelax

De VRelax bestaat uit meer dan twintig ontspannende natuuromgevingen, gefilmd in 360 graden. Tijdens de dienst kunnen verpleegkundigen tien tot vijftien minuten ontspannen door op safari te gaan met wilde olifanten, te zwemmen met dolfijnen of naar een zonsondergang kijken. Het even kunnen ontsnappen aan de dagelijkse realiteit is belangrijk, want dit helpt hen het werk en de verhoogde werkstress in deze tijden langer vol te houden.

Even in een andere wereld

Verpleegkundige Daniëlle is enthousiast. ‘Als je even aan je taks zit en een break nodig hebt, is dit een mooie manier van ontspannen. Een rustmomentje tijdens je dienst pakken, is best lastig in de praktijk. En met een VR-bril zit je even in een totaal andere wereld. Zelfs de muziek is afgestemd op de omgeving. Ik vind de onderwaterwereld het leukste, maar er zijn ook meditatie of spierontspanningsoefeningen. Zeker in deze coronatijden, zijn dit de innovaties die het werk wat dragelijker maken.’

Aandacht voor mentale gezondheid

Tijdens de eerste corona golf, zijn de VR-brillen al ingezet op een aantal IC in Nederland en bleek het te werken. En ook nu in het Deventer Ziekenhuis worden de brillen regelmatig door de verpleegkundigen opgezet. Het heeft direct effect voor stressreductie en minder spanning.