Menu
Nieuws

Terugkomdag voor de IC: delen van ervaringen en herinneringen

4 april 2023

Oud-IC-patiënten keerden afgelopen vrijdag en zaterdag terug naar de intensive care van het Deventer Ziekenhuis. Voor een speciale terugkomdag voor patiënten en hun familieleden. Zij kregen een rondleiding op de intensive care, maar vooral veel tijd om met elkaar te praten en ervaringen te delen.

Lotgenotencontact

Zo’n honderd mensen zijn zaterdagmiddag in het Deventer Ziekenhuis bijeen voor een speciale terugkomdag. IC-verpleegkundigen Aniek Evers en Sandra Overvelde organiseerden deze dag. De bijeenkomst was met name bedoeld om lotgenotencontact mogelijk te maken en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Zij merkten dat patiënten die behoefte hadden.

Sandra: ”Zulke dagen organiseerden wij tot 2019 ook al, totdat zulke bijeenkomsten niet meer georganiseerd konden worden door de coronatijd. We zien dat zo’n dag enorm belangrijk is voor onze patiënten. Daarom hebben wij vrijdag en zaterdag een terugkomdag georganiseerd, waarbij vrijdag oud-ic patiënten en op zaterdag oud-coronapatiënten centraal stonden. Het is goed om iedereen weer in betere staat terug te zien.”

Aniek: “Wij kijken terug op een waardevolle dag. Allereerst voor de patiënten, maar ook voor ons. Dit soort dagen helpen ons als verpleegkundigen om ons vak nog beter te verstaan en te begrijpen wat voor grote impact een opname heeft op patiënten en naasten. Het is fijn dat we dit samen met veel hulp van collega's hebben kunnen waarmaken!”

Intens om terug te zijn

Ook oud-coronapatiënt Frank Etman (68) was aanwezig op zaterdag. Hij heeft zijn ervaringen als intens ervaren en vond het fijn om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten en zijn IC-tijd een plekje te geven.

Tijdens zijn slaap van 13 dagen zag hij dingen die er niet waren. "Zo zag ik muren bloeden en Vincent van Gogh door het raam kijken tijdens mijn slaap van 13 dagen." In totaal heeft hij vier weken in het ziekenhuis gelegen, waarvan twee weken op de IC en twee weken op de longafdeling. Voor zijn gevoel duurde het een jaar. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis heeft hij een revalidatietraject bij PW Jansen gevolgd, waar hij hele goede zorg heeft ontvangen en snel herstelde. Hij vertelt: "Binnen no-time was ik weer de oude en kon ik weer normaal lopen, schrijven en praten."

Frank kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn terugkomst in het Deventer Ziekenhuis. Het was intens om weer terug te zijn. Hij vond het waardevol, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn vrouw: “Ondanks dat beiden een moeilijke tijd doorgemaakt hebben, gaf het kijken vanuit een ander perspectief hen de mogelijkheid om elkaars situatie beter te begrijpen.”

Met Frank gaat het nu prima. Over zijn huidige gezondheidstoestand zegt hij: "Het gaat nu prima met me, alleen heb ik nog een doof gevoel aan mijn rechterbeen. Ik kan en doe gelukkig weer alles en ben inmiddels met pensioen."