Menu
Nieuws

Schouder- en Elleboog zorg opnieuw erkend als topklinisch expertisecentrum

15 april 2024

De zorg in het Schouder- en Elleboog Expertisecentrum van het Deventer Ziekenhuis heeft opnieuw de topklinische erkenning in het STZ zorgregister ontvangen.

Voorhoede positie

De STZ ziekenhuizen onderscheiden zich door steeds de voorhoede positie te kiezen met patiëntgerichte topklinische zorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast richt STZ zich op drie kernthema’s: medisch leiderschap, innovatie en transitie van de zorg. In het Deventer Ziekenhuis hebben we zeven topklinische zorgfuncties die door de STZ zijn erkend. Darmsparende endoscopische behandelingen, kinderallergologie, het corneacentrum en het oorcentrum. En voor orthopedie zijn er maar liefst drie STZ-erkenningen: knie, heup en schouder- en elleboog. Zorg is topklinisch als er excellente patiëntenzorg is, voldoende opleidingsmogelijkheden bestaan en regelmatig onderzoek naar de ziekte wordt gedaan door de specialist(en).

Her-erkenning

Schouder- en Elleboog Expertisecentrum was al erkend als topklinisch expertisecentrum, maar de STZ heeft de erkenning voor deze disciplines herbevestigd. Je wordt opgenomen in het Topklinische Zorgregister als er zorg is voor excellente patiëntenzorg die verweven is met een opleidingsfunctie en wetenschappelijk onderzoek door de behandelende specialisten. Ook het betrekken van patiënten bij het verbeteren van de zorg en het ontwikkelen van innovaties maakt de zorg ‘topklinisch’.

Onderzoek

Orthopeed Ydo Kleinlugtenbelt zegt op de vraag waarom deze erkenning zo belangrijk is voor ons als ziekenhuis: ‘Omdat elke kliniek/ziekenhuis zichzelf een expertisecentrum kan noemen, maar dat is geen beschermde titel. Deze erkenning is op basis van heel veel criteria toegekend. Dit betekent dus dat we in ons ziekenhuis vooruitstrevende behandelingen geven op het gebied van schouder/elleboog aandoeningen volgens de meest recente nationale en internationale criteria.’ Er wordt veel onderzoek gedaan in Deventer, veel gepubliceerd in (internationale) bladen en er wordt nauw samengewerkt met Amsterdam, Rotterdam en McMaster in Canada. Kleinlugtenbelt: ‘We zijn tevens met een innovatie bezig die het beleid van pijnmedicatie rondom operaties verbetert. En omdat het ziekenhuis schouder/elleboog als een van de speerpunten ziet, kan er ook ruimte worden gemaakt voor innovaties, onderzoek, maar ook voor complexe en soms dure operaties aan schouder en elleboog.’ Binnen de Salland Kliniek zijn speciale spreekuren voor schouder en elleboog. Zo kan naast de expertise ook versnelde diagnostiek en zorg worden geleverd.

==

Op de foto van links naar rechts:
Desiree Creemers, Kleinlugtenbelt, Kodde, Edwin Wijburg.