Menu
Nieuws

Orthopedie en Go Ahead Eagles

26 september 2023

De afdeling Orthopedie van het Deventer Ziekenhuis biedt niet alleen hoogwaardige orthopedische zorg, maar ook uitstekende sportmedische zorg. Zowel topsporters, amateurs én mensen die (nog) niet sporten kunnen bij onze specialisten terecht. Zo kreeg ook Go Ahead Eagles speler Bas Kuipers passende zorg in tijden van blessureleed eerder dit jaar.

Ellenboog blessure

De linkervleugelverdediger liep begin dit jaar tegen Fortuna Sittard een forse elleboogblessure op. ‘Ik belandde verkeerd op mijn arm en voelde direct een stevige pijnscheut. Ik wist direct dat het mis was. Uiteindelijk bleek dat er pezen beschadigd waren. Gelukkig kon ik snel bij het Deventer Ziekenhuis worden geopereerd door orthopedisch traumachirurg Kleinlugtenbelt. En daarna heb ik in het revalidatietraject alles aangegrepen om snel weer op het veld te staan. Denk hierbij aan fysiotherapie, oefeningen, maar ook voeding. Specialisten binnen en buiten de club begeleidden mij hierbij, maar uiteindelijk moet je het ook vooral zelf doen en waarmaken om zo snel mogelijk weer terug te komen.’

Sportmedische zorg voor elke groep

Ydo Kleinlugtenbelt is orthopedisch traumachirurg bij Deventer Ziekenhuis en tevens één van de artsen bij Go Ahead Eagles: ‘In ons ziekenhuis bieden we zorg, advies en begeleiding bij alle vragen op sportmedisch gebied. Met Liesbeth Kuiper hebben we zelfs een sportarts binnen onze afdeling.’ Het werkterrein is breed. Kleinlugtenbelt: ‘Onderzoek en advies bij blessures, preventieve sportmedische onderzoeken, verplichte sportkeuringen en operatieve ingrepen wanneer nodig. Ook het begeleiden van chronisch zieken en revalidanten behoort tot ons werkgebied. Onze expertise op het gebied van schouder-, elleboog-, knie- en heupaandoeningen wordt landelijk erkend als topklinische zorg. En we hebben relatief korte wachttijden.’ Nieuwe spelers die zich bij Go Ahead Eagles voegen, ondergaan uitgebreide medische keuringen in het Deventer Ziekenhuis. En indien nodig wordt de expertise ingeroepen van cardioloog Patrick Perik en/of de nauw betrokken radiologen van het ziekenhuis.

Medische experts in de Adelaarshorst

Bij elke thuiswedstrijd van Go Ahead Eagles zit er een arts van het Deventer Ziekenhuis op de bank. Ydo Kleinlugtenbelt en traumachirurg Herbert Roerdink vervullen afwisselend deze rol. Kleinlugtenbelt verduidelijkt: ‘Wanneer een speler geblesseerd raakt, treedt eerst de fysiotherapeut van de club op. Maar in ernstigere gevallen kunnen de artsen van het Deventer Ziekenhuis snel ingrijpen. Go Ahead Eagles heeft zeer bekwame en ervaren fysiotherapeuten verbonden aan de club. En ze kennen de spelers en hun klachten of pijntjes erg goed, omdat zij hen dagelijks zien. Soms werken we samen met hen om blessures te evalueren en de beste aanpak te bespreken. Het kan nodig zijn om onderzoek of een operatie in het Deventer Ziekenhuis uit te voeren, zoals bij Bas Kuipers.’

STZ-ziekenhuis met ortho-expertise

Het Deventer Ziekenhuis is een zogenaamd Topklinisch Ziekenhuis. Zorg is topklinisch als er excellente patiëntenzorg is, voldoende opleidingsmogelijkheden bestaan en regelmatig onderzoek naar een aandoening wordt gedaan door de specialist(en). Het Deventer Ziekenhuis hebben we zeven topklinische zorgfuncties. Dat zijn disciplines waar bovengemiddeld kennis en ervaring is rondom complexe aandoeningen. Orthopedie heeft liefst drie van die zeven topklinische functies. Zowel op het gebied van heupfracturen, schouder- en elleboog problemen en patellofemorale aandoeningen (knieschijf artrose) staat het Deventer Ziekenhuis landelijk bekend als expertisecentrum. Dus voor alle gewrichtsaandoening is Orthopedie in het Deventer Ziekenhuis regionaal een vooraanstaand expertisecentrum.