Menu
Nieuws

Deventer Ziekenhuis start met keuzehulp nierfalen

12 juni 2023

Nierpatiënten die voor een behandelkeuze staan krijgen vanaf deze week in Deventer Ziekenhuis een digitale keuzehulp mee naar huis. Patiënten met nierfalen krijgen vaak veel informatie te verwerken en kunnen kiezen uit meerdere behandelopties. Elke behandeling heeft zijn eigen voor- en nadelen die veel invloed kunnen hebben op het dagelijks leven. De keuzehulp nierfalen helpt patiënten en zorgverleners bij het kiezen van de best passende behandeling.

Keuzehulp

De keuzehulp van ZorgKeuzeLab is ontwikkeld met wetenschappelijke verenigingen, onderzoekers én patiëntenverenigingen. Zo gaan zij voor onafhankelijke, up-to-date medische inhoud en keuzehulpen die aansluiten op de behoeften van zowel zorgverleners als patiënten.

Persoonlijke afwegingen

Na het horen van de diagnose is het voor veel nierpatiënten lastig om alle informatie te verwerken en om de keuzemogelijkheden en afwegingen op een rijtje te zetten. Welke behandeling past het beste bij mij en wil ik deze behandeling thuis of in het ziekenhuis? De patiënt krijgt voor de keuzehulp een inlogcode mee om alles thuis rustig door te nemen. In de keuzehulp staat informatie over de diagnose, de mogelijke behandelingen, de voor- en nadelen. Ondersteund door ervaringsverhalen. De keuzehulp helpt met persoonlijke afwegingen en voorkeuren. Alles wordt vervolgens besproken met het behandelteam in ons ziekenhuis, waarna samen gekozen wordt voor de best passende behandeling.

Samen beslissen

Nefroloog Anita van Eck van der Sluijs deed onderzoek naar Samen Beslissen bij nierpatiënten die een keuze moeten maken over een nierfunctie vervangende behandeling. Zij ontdekte dat de patiënt graag samen met de arts wil beslissen, maar er lang niet altijd de juiste hulpmiddelen voor aangereikt krijgt. 'Deze keuzehulp kan daar heel goed bij helpen. De informatie is correct, staat allemaal bij elkaar en is actueel. De patiënt kan zich hiermee goed voorbereiden en kan in het gesprek met de arts goede keuzes maken. Samen inzoomen op de gevolgen van een behandeling en bekijken wat het beste past, is daarbij het uitgangspunt. Ik ben erg blij dat onze vakgroep met de keuzehulp start.'

Foto's: ZorgKeuzeLab en Santeon