Menu
Nieuws

Deventer Ziekenhuis ook komende vijf jaar erkend slaapcentrum

4 juli 2024

Slaapapneu, slapeloosheid, slaapwandelen, nachtmerries, restless legs, snurken, een biologische klok die van slag is…. Het Slaapcentrum van het Deventer Ziekenhuis is gespecialiseerd in slaapaandoeningen. De Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL) heeft de erkenning voor dit expertisecentrum van het Deventer Ziekenhuis recentelijk met vijf jaar verlengd.

Slaapstoornis is een echte aandoening

Bij slaapaandoeningen zijn diverse vakgroepen binnen het Deventer Ziekenhuis betrokken: neurologie, longgeneeskunde, KNO, kaak en ook psychologie. Heb je last van een slaapapneu, kom je eerder bij de longarts of KNO arts terecht. Voor slapeloosheid misschien wel bij de psycholoog en voor slaapwandelen bij de neuroloog.

Dutjes-test

Het Deventer Ziekenhuis beschikt onder meer over een ‘slaapkamer’ waarin patiënten een nacht geobserveerd kunnen worden met camera’s en sensoren op het hoofd om te kijken of iemand bijvoorbeeld last heeft van parasomnie gedragingen in de slaap die verstoring geven. Maar er is ook een dutjes-test voor overdag, er wordt gebruik gemaakt van een minicomputer om de pols (actigrafie) en soms volgt laboratoriumonderzoek. Of een speekseltest om te kijken hoe het melatonine-gehalte van een patiënt zich ontwikkeld en of dat een reden is voor een slaapprobleem. Neuroloog Schipper: ‘Wat we binnen het ziekenhuis goed georganiseerd hebben, is triage. Basis ervan is een uitgebreide vragenlijst die de patiënt moet invullen. Zo kom je snel bij de juiste specialist terecht.’ Soms wordt er ook doorverwezen naar een slaapoefentherapeut in de regio. Zij kunnen ontspanningsoefeningen geven en uitleggen hoe slaap werkt.

Van slaapapneu tot insomnie

Maar wanneer is er sprake van een slaapstoornis? Sommige mensen vinden tien minuten wakker liggen al veel, anderen vinden twee uur woelen voordat de slaap intreedt volstrekt normaal. Schipper. ‘Elke “klacht” vergt een aparte diagnose. Maar een slaapstoornis is wel een echte aandoening. Het is geen symptoom.’ Eén van de aandoeningen die behandeld wordt op de slaappoli, is het obstructief slaap apneu syndroom. Dit kan door middel van CPAP (masker met luchtstroom) of bijvoorbeeld een speciaal op maat gemaakt bitje. Bij patiënten bij wie de ademstops vooral tijdens rugligging optreden, kan een speciale sensor op de rug effectief zijn.

Zeven tot negen uur slaap

Zeven tot negen uur slaap per nacht is nog altijd de norm, zegt Schipper: ‘Mensen die maar vijf uur per nacht slapen, komen uiteindelijk vaak in het ziekenhuis. Dan bouw je namelijk een chronisch slaaptekort op.’ Maar de grens tussen acht en vijf uur slaap, wat is genoeg, is lastig vast te stellen. ‘Het is echt hoe mensen dat zelf ervaren. Maar regelmaat blijft belangrijk. Slapen heeft vaak ook toch veel met gedrag te maken. Hoe deel ik mijn dag in?’ Geschat wordt dat toch zo’n tien procent van de bevolking af en toe last heeft van slaapproblemen. De erkenning door de SVNL is voor Schipper belangrijk. ‘Het dwingt je er als centrum toe om je te blijven scholen en je te blijven ontwikkelen. Om zo de patiëntenzorg te blijven verbeteren.’

Meer weten over het Slaapcentrum?