Menu
Nieuws

Deventer Ziekenhuis doet mee met onderzoek keuzehulp dikkedarmkanker

19 december 2022

Onze internist oncologen, casemanagers en specialistisch verpleegkundigen doen momenteel mee met een implementatiestudie van de dikke darmkanker keuzehulp. Een keuzehulp helpt artsen en patiënten om samen te beslissen over de juiste of meest passende behandeling.

Hulp bij kiezen van de beste behandeling

Bij uitgezaaide dikke darmkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Allemaal hebben ze voor- en nadelen die van grote invloed kunnen zijn op het dagelijks leven van een patiënt. Best lastig om een keuze te maken dus. Een keuzehulp kan helpen bij het kiezen van de beste behandeling.

Onderzoek

Sinds begin van dit jaar loopt in verschillende ziekenhuizen in Nederland een onderzoek naar de vernieuwde keuzehulp dikke darmkanker. Deventer Ziekenhuis is één van deze ziekenhuizen. Een jaar lang wordt de keuzehulp gebruikt en worden artsen en patiënten gevraagd naar hun ervaringen met de keuzehulp. “Ik ben erg benieuwd hoe onze collega’s het gebruik van een keuzehulp ervaren”, zegt Angeline Verbrugge. Zij onderzoekt wat samen beslissen precies inhoudt en hoe patiënten en artsen hiermee geholpen kunnen worden. “Een keuzehulp kan een heel mooi middel zijn om te helpen bij een goed gesprek tussen patiënt en arts.”

Hoe werkt de keuzehulp?

De keuzehulp werkt als volgt. Een patiënt krijgt een inlogcode mee om de informatie uit de keuzehulp thuis rustig door te nemen. In de keuzehulp staat informatie over de diagnose, de mogelijke behandelingen en alle voor- en nadelen van deze behandelingen. De patiënt in de keuzehulp persoonlijke afwegingen en voorkeuren aangeven. Alle informatie uit de keuzehulp wordt vervolgens in een gesprek met de arts besproken, waarna samen de meest passende behandeling gekozen kan worden.

Een keuzehulp helpt arts en patiënt bij het samen beslissen over de juiste behandeling.

Bekijk keuzehulp