Menu
Nieuws

Corneacentrum in STZ-register

6 juli 2021

Het Deventer Ziekenhuis heeft een zesde inschrijving in het STZ-register binnen. Na het allergiecentrum, oorcentrum, schouder- en elleboogcentrum, darmsparende behandelingen en expertisecentrum patellofemorale chirurgie, is nu ook ons corneacentrum (hoornvlies) landelijk erkend. Uit het hele land komen patiënten naar ons ziekenhuis voor een hoornvliesbehandeling.

Hoornvlies zesde STZ-expertisecentrum Deventer Ziekenhuis

Het STZ-register biedt een overzicht van alle in Nederland als topklinisch beoordeelde zorgfuncties. Zorg is topklinisch als er excellente patiëntenzorg is, voldoende opleidingsmogelijkheden bestaan en regelmatig onderzoek naar de ziekte wordt gedaan door specialisten. En aan al die voorwaarden voldoet ons cornea-centrum. ‘Er zijn weinig ziekenhuizen in Nederland die een zo’n compleet aanbod hebben van hoornvlies (cornea) zorg’, vertellen de oogartsen die zich met hoornvlies bezighouden, Marjolijn Bartels en Thijs Vaessen. Het hoornvlies, ofwel cornea, is het buitenste laagje van het oog. Het dient enerzijds als bescherming, anderzijds om licht te breken. Dit hoornvlies kan scheuren (bijvoorbeeld bij een ongeval), kapot gaan door een ontsteking of door een erfelijke aandoening vertroebeld raken. Het komt vaak voor bij mensen op leeftijd, maar ook jongeren kunnen ermee te maken krijgen. Soms is behandeling met medicijnen afdoende, soms is een hoornvliestransplantatie nodig.

Corneacentrum

Toen oogarts Marjolijn Bartels vanuit het Erasmus MC naar het Deventer Ziekenhuis kwam, stelde ze als voorwaarde dat ze aan een corneacentrum wilde gaan bouwen. Inmiddels heeft ze dat – ingebed in een breed oogcentrum – gerealiseerd. En als voorzitter van de corneawerkgroep Nederland zit Bartels ook vooraan bij alle nieuwe ontwikkelingen op hoornvlies-gebied. Denk daarbij aan nieuwe experimentele behandelingen. Voor Thijs Vaessen was Marjolijn zelfs de reden om oogarts in het Deventer Ziekenhuis te worden. ‘Marjolijn heeft enorme expertise en hier staat echt een uniek centrum. Er zijn meer ziekenhuizen die transplantaties doen, maar weinige die zo compleet zijn.’ Dat ze opgenomen zijn in het STZ-register noemen Thijs en Marjolijn ‘een erkenning voor wat we hier doen.’ Per jaar worden in Nederland zo’n 1500 hoornvliestransplantaties uitgevoerd. Het Deventer Ziekenhuis neemt daarvan zo’n zeven procent voor zijn rekening. In verhouding veel. Bartels: ‘Zelfs academische ziekenhuizen verwijzen naar ons door.’ De Deventer oogartsen werken wat betreft de corneazorg nauw samen met het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Marjolijn: ‘Daar werken ook twee corneaspecialisten zodat ook (spoed)zorg met vakanties goed geregeld is. Wat betreft corneazorg zijn we dus ook regionaal landelijk vooraanstaand.’

Lees meer over het Corneacentrum