Menu
Nieuws

Beweegbank voor beweegziekenhuis

22 september 2020

Het Deventer Ziekenhuis wil een beweegziekenhuis zijn. Pontificaal voor het ziekenhuis staat sinds kort een beweegbank. Voor de revaliderende patiënt, de wachtende bezoeker, maar ook voor de sportende buurtbewoner.

Elke dag inactief is 5% minder spierkracht

Tijdens een ziekenhuisopname beweegt meer dan 90% van de patiënten weinig tot niet. Hierdoor raakt een patiënt elke dag tot 5% van zijn of haar conditie en spierkracht kwijt en herstelt daardoor langzamer. Op allerlei manieren probeert het ziekenhuis met partners in de regio mensen in beweging te houden en te krijgen. Mooi symbool voor die ambitie is de nieuwe Beweegbank die sinds deze week voor het ziekenhuis staat. Vanmiddag werd de Beweegbank officieel geopend, in aanwezigheid van de partijen die deze bank mogelijk hebben gemaakt.

Donaties

De Beweegbank is er gekomen dankzij diverse donaties van instellingen die bewegen een warm hart toedragen. Grote gift kwam van Aschwin Lankwarden. Hij was tot vorig jaar directeur van Sportbedrijf Deventer. Aschwin wilde bij zijn afscheid geen flessen wijn of tegoedbonnen, maar een gift voor een goed doel. Dat doel werd gevonden in het Deventer Ziekenhuis, specifieker de Beweegbank. Het sluit mooi aan op de ambities van het Sportbedrijf dat middels initiatieven als Zwemfit en de Beweegmakelaar Deventenaren aan het bewegen wil krijgen. Andere gift kwam van de Stichting Vrienden van het Deventer Ziekenhuis. Iedereen kan Vriend van het Deventer Ziekenhuis worden en zo bijdragen aan doelen die niet gefinancierd kunnen worden uit het reguliere zorgbudget.

Revalidatie

Andere donateur van de Beweegbank is het Revalidatiecentrum van het Deventer Ziekenhuis. De fysiotherapeuten en sportartsen van het Revalidatiecentrum zullen de bank zelf ook actief gaan inzetten bij patiënten die na een operatie of behandeling weer letterlijk in beweging moeten komen. Maar net zo goed is de bank er voor de wachtende bezoeker, de toevallige passant of de buurtbewoner die even fitnessoefeningen wil doen. Gewoon, omdat het ziekenhuis bewegen wil bevorderen. Mooie symboliek: een Beweegbank pontificaal voor het ziekenhuis.