Menu
Nieuws

Baby’s met geelzucht thuis behandeld

5 maart 2024

Dankzij ‘fototherapie thuis’ hoeven baby’s met geelzucht niet altijd meer in het ziekenhuis behandeld te worden. Dankzij de innovatieve lichttherapie kunnen baby’s gewoon naar huis. De therapie wordt ook elders al gebruikt maar Geboortezorg Salland is de eerste integrale geboortezorg organisatie die deze therapie aanbiedt.

Blauw licht

De therapie gebeurt met een soort matje/cocon waar blauw licht uitkomt. Dit helpt de baby met het afbreken van de te hoge waarde van bilirubine, de stof die zorgt voor de gele kleur van de huid. Dat baby’s na de geboorte wat geler zijn, is niet heel vreemd. De gele kleur bij pasgeborenen ontstaat door normale afbraak van rode bloedcellen. De afvalstoffen worden verwerkt door de lever en verder uitgescheiden via de darm en nieren. De gele kleur verdwijnt dan vanzelf. Als de waarde te hoog blijft, moet de lever geholpen worden om schade te voorkomen. Dat gebeurt dus met behulp van fototherapie.

Angeline Verbrugge was betrokken bij de introductie van deze behandelmethode: ‘Fototherapie thuis is een waardegedrevenzorg project waaraan we in de afgelopen periode met een werkgroep hard gewerkt hebben aan de organisatie en implementatie. Het project wordt ondersteund door de TREAT jaundice@home studie. Dit is een studie vanuit het Erasmus MC, in samenwerking me het UMC Groningen, waar wordt onderzocht hoe fototherapie thuis het beste georganiseerd kan worden.’ De therapie is inmiddels zo goed ontwikkeld, dat er toestemming is om thuis de behandeling te doen.

==

Op de foto een deel van de onderzoeksgroep. Van links naar rechts:
Boven: Kim Kamphorst, Jessie Spaan (onderzoeker Erasmus MC), Angeline Verbrugge
Onder: Anouk Stolmeijer, Carin Dassel, Nienke Wassink