Menu
Nieuws

Afscheid nemen in huiselijke sfeer met mobiele hospice

29 januari 2024

Wanneer mensen zich in de laatste fase van hun leven bevinden, willen deze liever in een vertrouwde omgeving afscheid kunnen nemen van hun geliefden.

Helaas is dit niet altijd mogelijk, omdat sommige patiënten in het ziekenhuis verblijven vanwege medische redenen of een gebrek aan beschikbare plaatsen in nabijgelegen hospices. Om deze reden heeft het Deventer Ziekenhuis een mobiele hospicekamer voor handen, om momenten van afscheid in het ziekenhuis meer huiselijk te maken.

Van ziekenhuiskamer naar huiselijk verblijf

Een mobiele hospice is een verplaatsbare huiskamer-set die een ziekenhuiskamer verandert in een huiselijk verblijf. Afscheid nemen, loslaten van dierbaren is voor zowel patiënt als voor naasten niet makkelijk. Door aandacht te hebben voor de omgeving willen we het verblijf voor de families zo aangenaam mogelijk maken.

Deze mobiele hospicekamer-set bestaat o.a. uit comfortabele stoelen, sfeervolle verlichting, passende decoratie en kussens. In een paar minuten kan een kamer in het Deventer Ziekenhuis, waar een terminale patiënt verblijft, worden omgetoverd tot een warme en comfortabele omgeving die doet denken aan thuis.

Verpleegkundige Michelle Tijdink benadrukt: "Het gebruik van de inrichting wordt volledig afgestemd op de wensen van de patiënt en hun familie, en kan op elke afdeling van het ziekenhuis worden toegepast. Voor velen is het ongewenst om hun laatste momenten in de sfeer van een ‘normale’ ziekenhuiskamer door te brengen. Ons doel is om de sfeer van thuis naar het ziekenhuis te brengen, zodat patiënten en hun dierbaren afscheid kunnen nemen in vertrouwde sfeer.”

Donatie Deventer 4Life

Dankzij een genereuze donatie van 8.000 euro van de Stichting Deventer4Life, heeft het ziekenhuis meubels en decoratie kunnen aanschaffen om de kamers op te fleuren. Deze stichting heeft actief deelgenomen aan de RopaRun, een 500 kilometer lange estafetteloop die in heel Nederland plaatsvindt en te voet of met de auto kan worden afgelegd.

Elske Huisman, voorzitter van de Stichting Deventer4Life is trots: "Hier gaat ons hart wel sneller van kloppen, hier doen we het voor. We hadden een longlist aan ideeën, en de mobiele hospicekamer-set voor het Deventer Ziekenhuis hebben we uiteindelijk gekozen als bestedingsdoel. Een idee van de Deventer huisarts Audrey Haarsman die natuurlijk ook geregeld met deze patiëntengroep in aanraking komt. Het sluit naadloos aan op het motto van de Roparun: Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven."