Menu
Nieuws

3D Medische Fotografie voor het ‘perfecte plaatje’

24 mei 2023

Binnen de Medische Fotografie behoort 3D-fotografie de nieuwste medische technieken. Tot voor kort maakte onze medisch fotograaf, Herriët Winter alleen ‘platte’ 2D beelden van patiënten. Met de nieuwe 3D-camera zijn er legio mogelijkheden. De Medische Fotografie is daardoor realistischer, nauwkeuriger, voorspelbaarder en er is een beter verwachtingsmanagement. Een aanwinst ook in relatie tot ‘Samen Beslissen’.

3d-fotografie

In de ruimte van de medisch fotograaf staat de nieuwe 3D-camera te pronken. Herriët maakt een demofoto en kan met touchscreen (of met een muis) vervolgens aanpassingen doen. Die neus net even rechter, de borstcorrectie ‘real life’ laten zien of het effect van een kaakcorrectie tonen. Het betreffende lichaamsdeel is vanuit alle hoeken te bekijken. Ter plekke zie je hoe de patiënt virtueel verandert. Herriët heeft ruime ervaring met 3D-fotografie vanuit het verleden toen zij werkzaam was als medisch fotograaf in het UMC Utrecht. In toenemende mate wordt er gebruik gemaakt van deze nieuwe techniek en de meeste ziekenhuizen in deze regio hebben al één of meerdere 3D-camera’s. Het is eigenlijk niet meer weg te denken binnen het vakgebied van de Medische Fotografie.

Voordelen voor patiënt en medisch specialist

Esthetiek is belangrijker geworden in vergelijking met vroeger. Daarnaast wordt de patiënt beter voorgelicht. 3D-Medische Fotografie maakt het vooraf mogelijk, door middel van simulatie, om een patiënt heel inzichtelijk te tonen welk verwacht effect de behandeling op hun uiterlijk heeft.Het maakt het achteraf mogelijk om het werkelijke verschil te zien door de 3D-beelden van voor en na de behandeling over elkaar heen te leggen. Hiermee vormt het een krachtig communicatiemiddel. Voor medisch specialisten zijn er aanzienlijke voordelen en kan er door het maken van 3D-beelden zeer nauwkeurig worden gemeten en berekeningen worden gemaakt. Zoals symmetrie in het gelaat, volume metingen verhoudingen links/rechts. Opname duurt slechts enkele minuten, snelle reconstructie, non-invasief en het geeft een accurate objectieve weergave van de werkelijkheid. Technisch geneeskundige Rob van Doremalen die de aanschaf van de camera begeleidde: ‘Ik zie artsen nu nog met een papiertje en pen op de muur voor patiënten tekenen hoe het er na een ingreep “ongeveer” uit komt te zien. De 3D laat het “echt” zien.’

“Ik zie artsen nu nog met een papiertje en pen op de muur voor patiënten tekenen hoe het er na een ingreep “ongeveer” uit komt te zien. 3D laat het “echt” zien.”

– Technisch geneeskundige Rob van Doremalen

2D en 3D

Tot voor kort maakte Herriët alleen 2D-foto’s. Net zoals je met een camera thuis of op vakantie doet. Herriët: Een 2D-foto is prima om iets vast te leggen, maar is wel onnauwkeurig. Je kunt er bijvoorbeeld in de tijd geen metingen mee doen. Met een 3D-camera kan dat wel. Dan kan bijvoorbeeld een dermatoloog exact zien of een moedervlek gegroeid is of niet.’ Maar de 3D-camera gaat verder dan louter registreren. Rob van Doremalen: ‘Je kunt een patiënt ook daadwerkelijk het beeld van zichzelf laten zien, waarbij het resultaat van bijvoorbeeld een kaakoperatie zichtbaar wordt. Je neemt de patiënt mee in een beslisproces. Op die manier wordt duidelijk wat er verwacht mag worden. Een arts kan zeggen: dit gaan we doen, en dit is de uitkomst. En zo kan de arts ook duidelijk aangeven wat de grenzen zijn.’

Pilot en plastisch

Om te leren werken en wennen met de 3D-camera gaat het Deventer Ziekenhuis eerst bij de MKA (Kaakchirurgie) en KNO een pilot draaien. Rob: ‘We kunnen ook de 3D-beelden synchroniseren met de Cone-Beam CT en zo de patiënt laten zien wat het resultaat wordt.’ Ook voor plastische chirurgie en dermatologie liggen er kansen om met de 3D-camera te gaan werken. Herriët: denk aan een borstcorrectie. Zo is symmetrie bij een borst reconstructie heel belangrijk. Maar we doen in Deventer geen “gewenste” cosmetische ingrepen. Als we de 3D-camera inzetten zal er bijna altijd een medische noodzaak zijn, maar we kunnen met de camera de patiënt in de spreekkamer het “perfecte plaatje" laten zien. De huidige beelden in vergelijking met de beelden van het verwachte resultaat. Dan krijg je echt een efficiënter gesprek in de spreekkamer tussen arts en patiënt. Zorg en behandelplan op wensen en situatie van de patiënt. Echt Samen Beslissen, verwachtingen managen en daarbij is het waarschijnlijk dat het de patiënt helpt in het acceptatieproces. In veel ziekenhuizen schaffen vakgroepen zelf een 3D-camera aan. Het Deventer Ziekenhuis stelt de camera voor iedereen beschikbaar. Rob: ‘We moeten nog wat IT-zaken inregelen, zodat de arts in de spreekkamer ook real time kan werken met de beelden.’ Maar inmiddels maakt Herriët al volop 3D-opnames. Dat zal alleen maar toenemen. De 2D-fotografie blijft bestaan naast de 3D; dit is afhankelijk van het vraagstuk.